Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
sjukvård

Lite satsas på primärvård i Sverige

Publicerat onsdag 3 juli 2013 kl 12.00
"Det går fem specialistläkare på en familjeläkare"
(1:48 min)
Foto: Matilda Jansson

Trots att primärvården ska vara själva basen i den svenska sjukvården så satsas det jämförelsevis lite på den. Primärvården med sina vård- och hälsocentraler står för mindre än en femtedel av nettokostnaderna totalt för sjukvården. I Jämtlands län är det 18 procent.

I Västernorrland är det bara 17,4 procent av kostnaderna för vården som går till primärvården, vilket är ännu mindre än riksgenomsnittet.

– Det går fem specialistläkare på en familjeläkare i Sverige. I resten av Europa är förhållandet generellt sett det  omvända, säger Ingeborg Wiksten, Fp, som är ordförande i Landstingets Folkhälso-, Primärvårds och Tandvårdsnämnd i Västernorrland. 

– Idag saknas det dessutom 1400 allmänläkare i Sverige och enligt Socialstyrelsen kommer det att bli ännu värre fram till 2025.
Ingeborg Wiksten säger att primärvården i Västernorrland fungerar bra idag men att hon är bekymrad för framtiden:

– Det är i primärvården som man ser hela människan. Det är där vi tar hand om våra äldre och våra multisjuka.Jag är klart bekymrad över hur det kommer att se ut i framtiden.

Från PRO kräver man satsning på primärvården. Eftersom äldre människor ofta lider av flera sjukdomar samtidigt så har primärvården en mycket viktig roll. En distriktsläkare är specialist i allmänmedicin och det behövs någon som kan se helheten.

– Vi kräver äldrekompetens på vårdcentralen. Det behöver inte nödvändigtvis vara en läkare utan det kan vara en distrikssköterska som har den särskilda kompetensen, säger Lars Holmström som är ordförande för PRO Ångermanland.

– Man känner trygghet om man får komma till samma läkare hela tiden. Och då är det större chans till det på en välfungerande vårdcentral än om man ska gå till sjukhuset och träffa två, tre eller fyra specialister.

Det är inte bara när det gäller antalet läkare i primärvård och specialistvård som det finns en obalans utan även direkt i pengarna som landstinget satsar.

När man jämför nettokostnader för Hälso- och sjukvård, exklusive tandvård, för 2012 så ser man att primärvården i Sverige i genomsnitt står för knappt 18 procent av kostnaderna  medan den specialiserade somatiska vården står för närmare 55 procent. Övrigt är tillexempel specialiserad psykiatrisk vård, 9 procent och läkemedel inom läkemedelsförmånen, 10 procent.

I Norrlandstingen fördelas kostnaderna så här:

                                  Primärvård         Specialiserad somatisk vård 

Norrbotten                   20,3 %               51,9 %
Västerbotten                15,6 %               54,6 %
Jämtland                     18,2 %                54,6 %
Västernorrland             17,4 %               56 %

Riket                          17,9 %               54,5 %

Uppgifterna kommer från SKL, Sveriges kommuner och landsting och gäller 2012.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".