Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Picnic

Helena bjöd på småplock direkt från golvet

Publicerat torsdag 4 juli 2013 kl 11.16
"Det viktigaste är att ha något som alla gillar"
(3:20 min)
Foto: Emelie Andersson

Helena Appelqvist dukade fram en riktig picnic-buffé direkt på studiogolvet. Inbakta korvar, bubbligt myntavatten och kall soppa blev det bland annat.

– Låt alla får bestämma en favorit som ska med, det handlar om att hålla blodsockerhalterna på en jämn nivå för alla.

Du måste inte heller göra som Helena som förbereder hela dagen, lägger mynta i bubbelvatten och packar ned blommiga porslinet.

Det går precis lika bra att köpa med lite småplock från affären och göra matiga mackor på plats.

Vill du hellre laga själv rekommenderar Helena bland annat:

Frökex

  • 1 dl solroskärnor
  • 0,5 dl linfrö
  • 0,5 dl sesamfrö
  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 2 dl fullkorns dinkelmjöl
  • 2 dl kokande vatten
  • 0,5 dl rapsolja
  • Flingsalt och torkade örtkryddor efter din egen smak, tex Franska örter eller timjan o rosmarin.

GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 150 grader och lägg ut bakplåtspapper på en stor plåt
2. Blanda ihop alla ingredienser och häll över plåten.
3. Lägg ett bakplåtspapper över degen och platta ut tunnt över hela plåten.
4. Strö över flingsalt och örtkryddorna
5. Grädda i ca 1 timme tills brödet får fin färg och torkat så det går att bryta.

Pannkaka fylld med bär och keso

  • Pannkaka
  • Cantaloupmelon
  • Keso
  • Florsocker

GÖR SÅ HÄR:
1. melon och blanda med keso och lite florsocker.
2. Lägg på en kall pannkaka.
3. Rulla ihop men stäng först ändarna så inget rinner ut.
4. Pudra med florsocker med hjälp av en sil.

 

Färsk potatis med krämig rökt skinka

  • Färsk potatis
  • Salt
  • 200 gr Färskost
  • 4 stora skivor Flatrökt skinka
  • En näve gräslök
  • peppar och ev salt

GÖR SÅ HÄR:
1. Skrubba bort det fina skalet på potatisen (eller låt det vara kvar). Koka i saltat vatten. Låt kallna.
2. Mixa färskost och skinka. Klipp gräslöken och bland i cremen.
3. Halvera potaitsen och skär av lite i botten så de står stadigt. Skeda över cremen.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".