Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Utbildning

Ingen sommarskola i Östersunds kommun

Publicerat torsdag 11 juli 2013 kl 05.47
"Många är besvikna"
(1:39 min)
Gunnar Forsberg vill ha en sommarskola men resurserna finns inte. Foto: Ulrica Dahlänger.

Det blir ingen sommarskola för de niondeklassare i Östersunds kommun som inte har fullständiga betyg, så berörda ungdomar får söka hjälp på annat håll.

- Det är många som är besvikna eftersom vi haft det här i några år och är vana vid det. Men vi kan bara beklaga, vi har inte de resurserna, säger Gunnar Forsberg.

Gunnar Forsberg  jobbar som verksamhetsplanerare på barn-och ungdomsförvaltningen i Östersunds kommun. Enligt honom blir det som sagt ingen sommarskola på grund av att kommunen inte har råd med det.
Tidigare har nämligen staten skjutit till pengar men inte längre och då kan inte kommunen driva verksamheten.

- När vi fick statliga bidrag räckte inte det heller utan vi fick dra till pengar. När vi körde sommarskolan stod staten för två tredjedelar av kostnaderna och en tredjedel stod kommunen för, säger han.

Osäker framtid för sommarskolan i Östersunds kommun

Däremot finns en sommarskola för elever som tagit sig in gå gymnasiet och ska läsa naturvetenskapliga eller teknikprogramet och som vill ha lite extra hjälp med matten. Men det är ett samarbete med projektet Vinna.

- Det är ett projekt för gymnasieelever så att de inte ska hoppa av, för det är ett annat problem. Elever som kommer in på gymnasiet och sen hoppar av, säger Gunnar Forsberg.

Om det blir någon sommarskola i Östersunds kommun framöver återstår att se för  framtiden ser inte så ljus ut.

- Det är väldigt osäkert, allt bygger på att vi får statliga bidrag och får vi inte det är det väldigt orealistiskt. Vi tycker de medel vi har ska satsas på de här nio åren av skolgång och inte på den här sista delen. Det måste till extra resurser för det, säger han.

Tycker du att sommarskolan behövs? Hade du anmält dig om du fick möjligheten?
Kommentera gärna nyheten!

Ulrica Dahlänger
ulrica.dahlanger@sverigesradio.se
073-292 84 13

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".