Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Jens Dolk bjuder på svensk mat på nytt sätt

Publicerat fredag 5 juli 2013 kl 10.09
Jens Dolk serverar svensk och lokal mat i Badhusparken i Östersund
(1:30 min)
Det finns mycket god mat i Jämtland, tycker Jens Dolk, men allra bäst är osten. Arkivbild: Emelie Andersson

I badhusparken luktar det exklusiv mat. Man kan äta lunch eller middag gjord på äkta svenska råvaror. Många av dem från länet så klart, fisk, ost och grönsaker och så ren förstås.

Jens Dolk, vanligtvis vinskribent men just nu ledare för matturnén Mitt kök, rekommenderar plättar på renblod med kalixrom och syrad grädde.

- Det låter konstigt men det är en fantastisk kombination, säger han.

Det är många oväntade kombinationer i maten som serveras i tältet i parken. Men det är förmågan att tänka nytt och att använda traditionella råvaror på ett överraskande sätt som ska locka svenskar att äta svensk mat och kosta på sig god kvalitet, menar Jens Dolk och kockarna som deltar.

Var stolt över maten

Givetvis vill man veta vad utsocknes mat- och dryckspecialister tycker är allra mest typiskt jämtländskt, men det är inte någon särskild råvara utan sättet att tänka på mat.

- Vi brukar framhålla jämtarna, säger Jens Dolk. Man ska vara stolt över sina lokala råvaror, man ska äta dem och man ska ge bort.

Den ursprungliga vardagsmaten, mjöl- och mjölkmaten, är viktig nog men det nya intresset för lokalt producerad mat handlar om modern mat, att använda råvaror på ett nytt sätt.

Fantastisk ost

Bland det traditionella är det osten som utvecklats mest.

- Ni är ju fantastiska på ostar, säger Jens Dolk. Det har varit en enorm utveckling.

Att en jämtländsk ost kostar tre gånger så mycket som sin franska motsvarighet får man ta. Den är värd priset, anser han.

Till osten kan man dricka lokalt tillverkat öl. Det finns allt fler att välja mellan.

Men det finns svenskt vin. Det kommer från Skåne, men druvan är född i Loiredalen som getosten också härstammar från.

Till en mjukbrödsstut med getmese kan man alltså pröva det skånska vinet, tycker Jens Dolk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".