Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sjöfylleri

Få nykterhetskontroller på Storsjön

Publicerat torsdag 11 juli 2013 kl 20.00
"Man utsätter sitt eget och andras liv för fara"
(1:46 min)
Få nykterhetskontroller av de som kör båtar. Foto: Ulrica Dahlänger

Det är nästan ingen risk att man åker fast för sjöfylla på Storsjön, trots sjöfyllerilagen. Eftersom Jämtlands län inte tillhör något kustlän finns det ingen kustbevakning här, och polisen har ingen båt i farten för att kontrollera sjöfyllan.

Förra helgen var fem berusade personer inblandade i ett sjödrama på väg till Fröjdholmens festplats i Oviken. De välte med sin båt och hade inte två tonårstjejer sett händelsen och ryckt ut för att rädda dem vet ingen hur det hade slutat.

Få kontroller av sjöfylleri

När det gäller båtkörning och alkohol så är det i princip samma regler som gäller som vid bilkörning. Har du 0,2 promille i blodet åker du dit för sjöfylleri och har du 1 promille eller mer så är det grovt sjöfylleri som gäller. Regeln gäller alla fartyg som kan framföras i minst 15 knop eller som har ett skrov som är minst tio meter.

Men att köra båt på fyllan på Storsjön är ganska riskfritt. Här finns ingen kustbevakning och polisen har ingen båt i farten för att kontrollera sjöfyllan. Men enligt Patrik Jonsson, närpolischef i Östersund, är det inget stort problem här.

- De gånger vi har gjort riktade insatser, framförallt vid krogstråket och Storsjöyran då vi har ett samarbete med kustbevakningen, har det sett väldigt bra ut på sjön. Vi har inte hittat några egentliga anmärkningar alls, säger Patrik Jonsson som är närpolischef i Östersund.

Passagerare kan åka dit

Vid sjöfylleri är det inte bara den som kör båten som kan ställas till svars. Även andra personer ombord som har betydande roller för säkerheten, till exempel den som navigerar, kan göra sig skyldig till brott, säger Jonsson.

- Vi är inte ute och jagar folk i den bemärkelsen utan följer upp allmänhetens tips, tar de i hamnar och bryggor och så vidare om det är så. Men som sagt, det är inte ett så speciellt stor problem som vi ser det just nu. Det är väldigt ovanligt att vi har sådana ärenden, det brukar vara något enstaka varje år kanske, säger han.

Eftersom det är så sällan polisen tar länsbor för sjöfylleri så läggs det inte ner några större resurser på det området.

- Man ska följa de regler som gäller, på sjön som på vägen. Det är ytterst ens eget liv eller andras liv man utsätter för fara, så för mig är det självklart. Drick inte och kör utan använd ert sunda förnuft precis som ni gör på vägen. Det är ju inte direkt varmt i vattnet och bara att man ramlar överbord kan ju innebära att man i värsta fall drunknar, säger Patrik Jonsson som är närpolischef i Östersund.

Hur upplever du att båtförare sköter sig på sjön? Borde polisen göra fler nykterhetskontroller bland båtåkare? Kommentera gärna.

Ulrica Dahlänger
ulrica.dahlanger@sverigesradio.se
073-292 84 13

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".