Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vården

Stor omsättning på sjuksköterskor i länet då många säger upp sig

Publicerat måndag 15 juli 2013 kl 13.32
"Verkligheten blir som en chock för många"
(1:46 min)
Allt fler sjuksköterskor upplever att deras jobb blivit tyngre och en del slutar på grund av det.

På flera avdelningar på landets sjukhus är omsättningen av sjuksköterskor så hög att det innebär problem. Även i Jämtlands län är det många sjuksköterskor som börjar jobba men slutar efter en tid på grund av att det är för stressigt och tung arbetsbörda.

Sjuksköterskan Maria Möller har jobbat länge inom vården och hon märker av förändringarna.

- Jag tror att verkligheten blir lite av en chock för de här yngre sjuksköterskorna som kommer ut. Jag tror att de har större självförtroende och ställer krav på ett helt annat sätt än vi gör.
Jag tror vi är duktiga på att bara jobba på och acceptera och tar på oss mer och springer fortare och fortare, medan de här unga har en annan bild av hur yrket ska vara och gillar inte läget helt enkelt, säger sjuksköterskan Maria Möller.

Enligt en undersökning som Ekot gjort visar det sig att allt fler sjuksköterskor inte orkar med den tunga arbetsbelastningen och säger upp sig efter en kort tid. Konsekvenserna blir att färre sjuksköterskor får ta hand om ännu fler patienter och viktig kompetens går förlorad.

- Det har varit en period när det varit väldigt mycket. Folk har varit ledsna, de har gråtit. Folk har sagt upp sig och slutat på sitt jobb för att det har varit för tungt. Man hinner inte med det man ska och det blir stressigt, säger sjuksköterskan Veronica Johansson.

De sjuksköterskor som P4 Jämtland pratat med är alla överens om att yrket har blivit betydligt tyngre med åren och att det är svårt att bedriva en patientsäker vård som det ser ut idag.

- Patienterna som kommer in nu har fler sjukdomar, de är äldre, de är mycket sjukare i sina grundsjukdomar. Så varje patient tar mycket längre tid. Så det behövs mer personal, säger sjuksköterskorna Maria Möller och Veronica Johansson.

Hur upplever du det är att jobba som sjuksköterska idag? Du som patient, känns det som du får den vård du behöver?
Kommentera gärna.

Ulrica Dahlänger
ulrica.dahlanger@sr.se
073-292 84 13

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".