Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Publiknyhet - Telefoni

Länsbor fixar fibernätverk på egen hand när fasta telefonen försvinner

Publicerat måndag 15 juli 2013 kl 20.00
Ullla- Märta Svensson:" Det är förebyggande och det är för framtiden."
(1:47 min)
Ulla- Märta Svensson var den som drog igång initiativet att få fibernätverk till Revsund och byarna i närområdet. Foto: Ronja Mårtensson/SR

Till hösten väntas nära 400 personer i Jämtlands län drabbas när ytterligare koppartrådar för fasta telefonen ska bort. Och för att inte hamna mittemellan två stolar vid teknikskiftet så har Ulla- Märta Svensson från Revsund, tillsammans med andra lokalbor på eget initiativ gått ihop för att kunna lägga ut fibernätverk.

– Det är förebyggande och det är för framtiden. För att koppartrådarna kommer, om de inte monteras ner nu, kommer de också att vara utslitna så småningom, säger Ulla- Märta Svensson.

Även i vissa byar i närheten av Ulla- Märta Svensson är koppartrådarna borttaget helt och hållet och de som valt den mobillösningen som Telia erbjudit har problem med mottagningen.

Därför är det flera fastigheter som är intresserade, både de som har fiber idag och de som är utan. Och det är idag runt 10 byar kring Revsund som kommer få tillgång till fibernätverket och till hösten hoppas de inblandade på att bygget ska vara igång.

 

Viktigt att glesbygden agerar

Och Ulla- Märta Svensson tycker det är viktigt att glesbygden agerar när det som erbjuds från operatörer och staten inte fungerar.

– Vi har nog fått gjort mycket själva på landsbygden för att få bo kvar. Jag hade en far som var byåldersman, så jag vet hur mycket man gjorde tillsammans. Vi kunde inte sitta och vänta på hjälp. Man gjorde allt och såg till att det skulle fungera inom hela byn. Och det där sitter väl i min ryggmärg, att man vill hjälpas åt för att det ska bli klart, säger hon.

 

Väntar på slutligt besked från länsstyrelsen

Och Runt 10.000 kronor per hushåll väntas länsborna i byarna kring Revsund själva få betala. Samtidigt som de fått bidrag via länsstyrelsen från både svenska staten och EU.

Och nu fattas bara ett sista besked från länsstyrelsen innan fibernätverket börjar läggas ut.

– Så fort vi får ja från länsstyrelsen med beviljning av kulturmark och ur miljöhänseenden. Och det är nära på att det ska sägas ja. Så det är spännande, säger Ulla- Märta Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".