Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Han riktar kritik mot äldreboende som Östersunds kommun bedriver

Publicerat onsdag 17 juli 2013 kl 14.30
"Man ska inte bli gammal, det är bara så"
(1:49 min)
Christer Jonsson är kritisk till den vård och hjälp hans mor får. Personalen har inte tid. Foto: Ulrica Dahlänger

Det har varit en del skriverier i veckan om hur Carema Care bedriver äldrevården i länet. Men enligt Christer Jonsson som har sin mamma på ett äldreboende som Östersunds kommun bedriver, så är det inte bara den privatägda äldrevården som missköter sig.

- Personalen försöker. Men är man en person på femton boende som ska ha mat samtidigt eller i alla fall i anslutning och hon får larm hela tiden och får kuta ifrån då fungerar det inte. Och det är en ledningsfråga helt klart och politikerfråga. För det är att sätta till resurser för pengar borde finnas, säger Christer Jonsson.

Christer Jonssons mamma Tyra Nyberg Jonsson bodde länge hemma och fick hjälp av hemtjänsten. Men i och med att hans mor blev sjukare så blev det för tungt för hemtjänsten att hjälpa till, så hans mamma fick flytta in på ett äldreboende där hon var lovad hjälp dygnet runt. Hjälp som hon inte får enligt Christer Johansson.

- Hon måste ha hjälp med maten så hon får i sig den näring hon behöver.
Sen säger de att maten är näringsberikad men det stämmer inte, för hon har gått ner fyra kilo sedan i höstas. Hon rör sig minimalt. Hon kommer ju inte ens ut och får sitta i solen då de inte har tid med det, säger han.

Men Gertrud Björkegren som jobbar som biträdande enhetschef på Mobacka äldreboende där Christer Jonssons mamma bor anser att Christer Jonsson har fel och menar att verksamheten inte alls bedrivs så som han påstår.

- Det är nio boende som bor på gruppen och ofta är det två i personalen som är med under måltiderna och hjälper till, säger Gertrud Björkegren som jobbar som biträdande enhetschef på Mobacka äldreboende i Östersund.

Han säger att hans mamma gått ner i vikt och att hon inte får någon hjälp med att äta. Hur ser du på det?

- Alla som har svårt att äta får hjälp med att äta, på lite olika sätt. Vi har ju ingen möjlighet att tvinga i någon mat om de inte vill äta, säger hon.

- Man ska inte bli gammal, det är bara så. Jag hoppas jag trillar av pinn direkt utan att jag hamnar på en sådan här institution säger Christer Jonsson.

Reportaget är gjort med hjälp av er lyssnare.

Är du missnöjd med den vård och hjälp dina närstående får på ålderns höst? Eller tycker du att personalen gör så gott de kan?
Kommentera gärna.

Ulrica Dahlänger
ulrica.dahlanger@sr.se
073-292 84 13

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".