Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Festivalfeber

I dag öppnar Storsjöyrans krogstråk

Uppdaterat fredag 19 juli 2013 kl 06.10
Publicerat torsdag 18 juli 2013 kl 15.30
"Kommer man ut med ett glatt humör kan det regna och storma"
(1:52 min)
I morgon slår portarna upp till årets upplaga av krogstråket och det jobbas på för fullt för att man ska hinna bli klar i tid. Foto: Ulrica Dahlänger

Som vanligt vid den här tiden på året så jobbar man för fullt med att resa tält och fixa iordning för krogstråket som invigs dag, fredag. Och P4 Jämtland passade under torsdagen på att hugga några av krögarna för att kolla läget inför öppningen.  

- Ja, här bygger vi för fullt för att folk ska få ha kul i tio dagar. Det går långsamt framåt men vi ska nog hinna bli klar tills i morgon, säger krögaren Per Hedman.

Tror du det kommer några folk till krogstråket då?

- Det gör det ju alltid ändå, så vi får försöka bygga tak över huvudet så att de slipper bli blöta i alla fall, säger han.

Krogstråket och Storsjöyran är något som många länsbor förknippar med sommar och årets höjdpunkt. Men hittills har det varit lite snålt med både sol och värme och det är ju det som brukar vara dragplåstret för att få folk att besöka restaurangerna nere vid vattnet. Men enligt Philip Rasteby som är krogstråkets nykomling kommer inte vädret vara något problem.

- Det beror på, är en inställningsfråga. Kommer man ut med ett glatt humör kan det regna och storma och här är vi rätt skyddade, så folk är välkomna. Vi kör lite sommar, det bästa med sommaren. Så det blir grillbuffé, livemusik och ett jäkla röj helt enkelt, säger nya krögaren Philip Rasteby.

I och med att Storsjöyran blev blåsta på pengar av en krögare förra året så har man nu säkrat och ändrat rutinerna lite. Exakt hur vill inte yran gå in på men det är ett tryggt betalningssätt, säger Stefan Kauppi till P4 Jämtland.

För dig som är sugen på att besöka krogstråket så är det de vanliga restaurangerna som kommer vara där plus en nykomling och de är väldigt taggade inför öppningen i morgon.

- Mina förväntningar är att vi ska gå härifrån med ett gott minne, erfarenheter rikare och gjort folk nöjda och glada, säger Philip Rasteby.

Vad är det som gör att folk kommer hit vartenda år?

- Det är väl en tradition som hålls vid liv. Det är fest i många dagar, det är trevligt att träffas och umgås. Kul att träffa gamla och nya bekanta och så vidare, och så vidare, säger Per Hedman.

Tänker du gå på krogstråket? Varför besöker du det?
Kommentera gärna.

Ulrica Dahlänger
ulrica.dahlanger@sr.se
073-292 84 13

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".