Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
politik

Dubbelsidig lag gör att polisen fortfarande kan gripa papperslösa barn i skolan

Publicerat tisdag 23 juli 2013 kl 05.37
Dubbla regler kring papperslösa barn i skolan
(1:44 min)
Foto: Rebecka Erici/Sveriges Radio.

Den första juli trädde en ny lag i kraft. En lag som ger papperslösa barn rätt till vård och utbildning och papperslösa vuxna rätt till samma vård som asylsökande, det vill säga vård som anstår. Men lagen är dubbelsidig, för även om barn har rätt att gå i skola så har polisen fortfarande rätt att hämta barn i skolan. Rut Törnkvist är präst och har arbetet mycket med papperslösa. 

– Det är ju jätteviktigt för alla barn, att få gå i skola, men för både de asylsökande och de gömda barnen så är det deras enda chans till lite normalitet, att få vara som vanliga barn och gå i skola, säger Rut Törnkvist.

Ja det är många som menar att lagen är ett steg i rätt riktning. Samtidigt får den nya lagen kritik eftersom den inte begränsar polisens arbete, utan formellt sett så kan polisen fortfarande gå in i skolor och hämta barn som går där. Stephen Jerand som är länspolismästare i Jämtland ser två delar i den nya lagen.

– Det blir en form av dilemma i det här. Å ena ögonblicket så har polisen fått ett uppdrag av regeringen att vi ska verkställa så många beslut som möjligt på människor i samhället som befinner sig här utan rätt att stanna. Å andra sidan har vi en skyddsvärd grupp här som har rätt till utbildning, Och det är bra, men det blir ett dilemma för så vitt jag ser så har de ju inte begränsat våra möjligheter att göra ingripande, säger han.  

Den nya lagen säger att det är upp till rikspolisstyrelsen att sätta riktlinjer för hur polisen ska agera. Idag säger de riktlinjerna att man ska göra proportionerliga ingripande och värna om barnen och Stephen Jerand menar att i Jämtlands län så är det ingen fara för de, relativt få,  papperslösa barn som finns här att gå i skolan eller få vård. Rut Törnkvist, studentprästen som tidigare arbetet med gömda flyktingar, har samma erfarenhet. Men samtidigt är hon rädd. Rädd för hur riktlinjer kan  förändras.

– Det är alltid farligt med sånna här gummiparagrafer, att så länge det är god vilja så gör man det inte, men sen, när de politiska vindarna ändras, så sätter man igång och uttryckligen aktivt söker barnen som så att säga för polisen till föräldrarna, säger Rut Törnkvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".