Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
turism

Jamtli vill stötta Storsjöodjurscentret i Svenstavik

Publicerat måndag 22 juli 2013 kl 14.53
Jamtli knackar på Stosjöodjurscentrets dörr
(1:45 min)
1 av 2
Jamtli har också sitt odjur. Foto: Marie Wenger
2 av 2
Charina Knutsson tror på Storsjöodjurscentret. Foto: Marie Wenger

Ekonomin går inte ihop för Storsjöodjurscentret i Svenstavik, som lockat få besökare under sitt första halvår. Men nu vill Jamtlimuseet i Östersund gå in och stötta projektet.

För Charina Knutsson, biträdande museichef på Jamtli, är det här ett sätt att ta Jamtlis regionala ansvar.

– Det är inte frågan om att vi går in nånting för att vi tror att vi ska tjäna jättemycket pengar, utan det handlar också om att finnas närvarande i olika kommuner. Men däremot vill vi ju att de verksamheter vi går in i också ska ha en livskraft och framtidsutsikter.

Och den stora frågan är just vilka framtidsutsikter Storsjöodjurscentret har. För som vi berättade igår går det inte runt ekonomiskt för centret, som drivs av företagarföreningen i Bergs kommun.

I våras skickade Jamtli ett förslag till företagarföreningen och Bergs kommun om att starta ett gemensamt bolag som ska driva centret. Enligt förslaget skulle Jamtli äga den största delen av aktierna och gå in med 150 000 kronor varje år. Samtidigt skulle kommunen bidra med 400 000 om året. Något som kommunstyrelsen ställt sig tveksam till.

– Vi var väl kanske inte riktigt nöjd med det förslaget vi fick först, vi tyckte väl kanske att det var lite för mycket pengar. Och sen så vill vi också se hur sommaren går nu för centrat, säger Karin Paulsson som är kommunalråd i Berg.

Kan det vara värt att gå in med ännu mer offentliga medel i det här?

– Det vet jag faktiskt inte, hur vi ska göra, det är ju lagt mycket pengar i det där centret.

I slutet av september ska de olika parterna mötas och förhandla vidare. Än så länge är Storsjöodjurscentrets öde ovisst, men Charina Knutsson på Jamtli tror att centret har stor potential.

– Man gör liksom lite vetenskap med humor av det hela, det tycker jag är ett snilledrag. Man har de här vetenskapliga infallsvinklarna, man har kameran, det finns möjlighet att se nåt, man får veta ungefär vad man ska hålla utkik efter. Jag tycker själva infallsvinkeln är väldigt bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".