Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Här växer Norrlands guld men Jämtkraft vill bryta torv i stället

Uppdaterat tisdag 23 juli 2013 kl 10.22
Publicerat måndag 22 juli 2013 kl 16.30
"De här bären är guld värda"
(1:30 min)
På Branaflons myr växer mängder med hjortron, enligt bärplockarna. Men snart kan de försvinna om Jämtkraft får igenom sin vilja att bryta torv där. Foto: Ulrica Dahlänger

Hjortron är för många naturens guld och det kan ibland vara svårt att hitta bra bärställen. Men ett sådant finns i Branaflon dit folk vallfärdar, enligt Bo Leijon som bor några hundra meter från myren. Men nu vill Jämtkraft bryta torv där, något som upprör många bärplockare. En av de är Monika Flodén.

- Vi är lite trötta på att man alltid ska utnyttja naturtillgångarna här uppe, så jag är emot det. Klart och tydligt, säger Monika Flodén.

Just nu är det högsäsong för hjortronplockning. Och har man tur kan man plocka några kilon under tiden som man själv blir uppäten av mygg. Men trots det så ser många bärplockning som avkoppling och livskvalité. Men Bo Leijon som bor nära hjortronmyren kräver att Jämtkraft ser över sitt beslut om att bryta torv på myren när så många är emot det.

- Kan finnas andra delar av den här stora myren som inte har samma konflikt och sen finns det ju andra områden. Miljöbalken kräver ju av en verksamhetsutövare att man ska förlägga verksamheten där den inte krockar med miljöintressen och påverkar människor. Här har ju Jämtkraft chansen att tänka om, säger Bo Leijon.

Men Jämtkraft anser att Branaflon är perfekt för att bryta torv, blanda annat på grund av korta avstånd och att det inte finns några naturvärden, säger Jonas Westlund och fortsätter.

- Det är naturligtvis tråkigt att hjortronen försvinner när man bryter torv. Men det är olika intressen som står mot varandra nu då helt enkelt. Så nu är det upp till länsstyrelsen att värdera de olika intressena och ta beslut i ärendet.

Hur tror du miljön påverkas om man bryter torv här?

- Ja, det blir utifrån de här synpunkterna katastrof. Den här miljön försvinner. Punkt, säger Bo Leijon.

- Jag vill ha kvar de här hjortronlanden, för att få plocka de här bären som är guld värd, Maud Edström.

Hur ser du på det här med bärplockning och torvbrytning? Kommentera gärna.

Ulrica Dahlänger
ulrica.dahlanger@sverigesradio.se
073-292 84 13

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".