Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lyssnartips

Stora brister i skötseln av Skärvångens kyrkogård

Publicerat tisdag 23 juli 2013 kl 20.00
Kyrkoherden: "Jag är medveten om att vi måste göra en insats i Skärvången"
(1:44 min)
1 av 4
Brister i skötseln av Skärvångens kyrkogård. Foto: Victoria Herkules Sveriges Radio.
2 av 4
Brister i skötseln av Skärvångens kyrkogård
3 av 4
Brister i skötseln av Skärvångens kyrkogård
4 av 4
Brister i skötseln av Skärvångens kyrkogård

Skärvången är en av fyra kyrkogårdar som kyrkogårdsarbetarna ska sköta om i Föllingebygdens församling. I sommar har den blivit bortprioriterad och det har resulterat i övervuxna häckar och andra brister.

 

I många församlingar i länet har det dragits in på arbetskraft och kyrkogårdsarbetare ska hinna med att sköta om flera kyrkogårdar. I Föllingebygdens församling är det fyra kyrkogårdar som ska hållas i ett snyggt skick. En av dem är Skärvången men i sommar har det varit stora brister i skötseln. Eibert Johansson är en av de boende i Skärvången som har reagerat på hur det ser ut på kyrkogården.

--Det är inte så roligt att gå här och titta. Stenar lutar åt alla håll och häckarna är igenväxta. Det är nästan tragiskt att se det. Man tycker synd om gamlingarna som kommer hit över sommaren och vill titta på sina gravar och så möts de av ogräs. Det är tragiskt.

En kyrkogård ska var en vacker och välvårdad plats som ska ge ro åt besökarna och enligt lag ska en begravningsplats hållas i ordnat och värdigt skick men på kyrkogården i Skärvången är häckarna mellan gravarna överväxta av ogräs och vilda blommor. På de gravar som grävdes förra året ligger det kvar stora jordhögar och det har inte såtts gräs på dem. Det är Föllingebygdens församling som är ansvarig för kyrkogården i Skärvången och som i flera andra församlingar runt om i länet har kyrkogårdsarbetarna hand om skötseln av alla av församlingens kyrkogårdar och ibland är det svårt att hinna med. Elisabeth Björklund är kyrkoherde i Föllingebygdens församlingen och hon är medveten om bristerna i skötseln av Skärvångens kyrkogård.

– Jag misstänker att vaktmästarna har prioriterat olika här. Men jag är medveten om att vi måste göra en insats i Skärvången, det är jag medveten om. Men jag hoppas att innan sommaren är slut att det ska se acceptabelt ut på våra kyrkogårdarna.

När P4 Jämtland besöker kyrkogården i Skärvången träffar vi flera besökare som tycker att det är tråkigt att skötseln av kyrkogården har försämrats. I det skick som kyrkogården är i just nu gör att Eibert Johansson knappt vill besöka den.

– För tyckte man att det här var en lugn plats och fin att gå och titta på. Men nu på med blommorna i vasen och sedan här i från. Man vill inte se det.

Hur ser det ut med skötseln på din kyrkogård? Kommentera gärna nyheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".