Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Radiokock

Romlagrad frukt och svartvinbärssaft på blad - nya smaktips från Helena Appelqvist

Publicerat tisdag 3 september 2013 kl 10.12
Helena Appelqvist pimpar sylten och tipsar om en sommarkyss
(9:04 min)
Helena Appelqvist i morgonstudion Foto: P4 Jämtland

Morgonprogrammets kock Helena Appelqvist pimpar säsongens sylt och tipsar om en sommarkyss till jul - romlagrad frukt till glassen!

Helena tipsade om flera sätt att förhöja smaken på säsongens bär. Att koka med vaniljstång i svartvinbärssylten och kanelstång i lingonsylten gör sylten godare och mindre skarp i smaken, tipsar Helena.

Gör du svartvinbärssaft på bara bären och låter bladen falla till marken? Helena tipsade om ett annat sätt så hela busken tas tillvara, saft på bara blad, citron och socker! Därutöver fick vi oss en fruktkompott som blir godare ju längre den står! Olika frukter och bär, varvade med socker och sen täckt med rom.

Helenas svartvinbärssaft på blad:
3 liter blad
2 kg socker
3 skivade citroner (ekologiska)
2 påsar citronsyra (60 gr.)
1,5 liter kokande vatten

Häll vattnet över ingredienserna. Låt stå kallt i 5 dagar.
Sila av i silduk. NJUT!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".