Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Skola

Föreslår att sexåringar ska börja skolan och sitta tio år i skolbänken

Publicerat torsdag 9 januari 2014 kl 06.45
Lärarförbundet: "Riskerar att förvärra lärarkrisen"
(2:23 min)
1 av 2
2 av 2
Fredrik Reinfeldt (M), Jan Björklund (FP), Annie Lööf (C) och Göran Hägglund (KD). Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT.

Alliansen vill förlänga den obligatoriska grundskolan till tio år och införa obligatorisk skolgång från sex år. Och elever som går ut nian utan gymnasiebehörighet ska tvingas gå ett elfte år.

Vill du förlänga skolplikten och införa obligatorisk skolgång från sex år ålder? Skriv en kommentar!

Skolan föreslås bli obligatorisk redan från sex år. För elever som inte klarar kunskapskraven efter tio år kan det bli aktuellt med ännu ett år obligatorisk undervisning i grundskolan. 

Regeringen föreslår dessutom obligatorisk sommarskola för elever som har "godkända betyg inom räckhåll" i grundskolans sista eller näst sista årskurs.

– Vi har en kunskapsutmaning framför oss i Sverige. Nyckeln ligger i svensk skola, sade statsminister Fredrik Reinfeldt.

Det blir lågstadiet som förlängs med ett år i alliansens förslag. Pedagogiken kommer att anpassas efter de sexåringar som alltså skulle bli de nya ettorna. Enligt Jan Björklund kommer de att ha lektioner i svenska, matte, estetiska ämnen och mycket raster.

– Inlärningen ska präglas av lekens form, sade Jan Björklund.

Reformerna kommer att börja genomföras tidigast i slutet av nästa mandatperiod eller i början på mandatperioden därpå.

Läs mer: Här är regeringens förslag.

Skoldebatten blossade upp i höstas efter att resultaten från Pisaundersökningen visade att svenska elevers kunskaper i matematik, naturvetenskap och läsförståelse har hamnat under OECD-genomsnittet.

Stefan Löfven och Ibrahim Baylan skrev då på DN Debatt att Socialdemokraterna bland annat vill satsa på mindre klasser, fler speciallärare och stoppa vinstjakten i skolan.

Jan Björklund kallade resultaten för allvarliga, men sade också att regeringens skolreformer ännu inte hade hunnit ge effekter.

På pressträffen idag sa Jan Björklund att de nya förstaklasserna ska ledas av grundskollärare. Under eftermiddagen förtydligade han att dagens förskollärare i förskoleklass skall få vidareutbilda sig.  Lärarförbundets ordförande Eva Lis Sirén konstaterar att kompetensutvekling är ett måste.

– Utan att man kombinerar nya reformer med satsningar på lärarna riskerar man att förvärra den lärarkris vi redan är i idag, säger Sirén

Miljöpartiet säger ja till obligatorisk förskoleklass,  men vill inte göra den till grundskola.

Och professorn i förskolepedagogik Ingrid Pramling Samuelsson vid Göteborgs universitet, är oroad för att förstaklassen blir för mycket skola.

– Allting visar att en mer lekorienterad öppen verksamhet för små barn ger bättre resultat på lång sikt, än att man tidigt börjar med att sätta dem på skolbänken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".