Mat

Pulled pork blir pulled älg

Publicerat torsdag 9 januari kl 15:23
Pulled älg med pommes frites och coleslaw med blåbär Foto: Anneli Johansson/Sveriges radio
1 av 3
Pulled älg med pommes frites och coleslaw med blåbär Foto: Anneli Johansson/Sveriges radio
Jesper Nyström lagar pulled älg i P4 Jämtland Foto: Jan Mårdberg/Sveriges Radio
2 av 3
Jesper Nyström lagar pulled älg i P4 Jämtland Foto: Jan Mårdberg/Sveriges Radio
Kocken Jesper Nyström sätter jämtländsk prägel på maten. Foto:Anneli Johansson/Sveriges radio
3 av 3
Kocken Jesper Nyström sätter jämtländsk prägel på maten. Foto:Anneli Johansson/Sveriges radio

Maträtten pulled pork har kommit upp och blivit närmast omåttligt populär i Sverige på senare tid. Kocken Jesper Nyström gör en variant med älgkött istället för griskött.

Pulled pork är fläskkött - ofta fläskkarré - som tillagas med barbecuesås på låg värme under lång tid och blir saftigt och mört. Det är en amerikansk klassiker som blivit allt mer populär i Sverige.

Kocken Jesper Nyström väljer att bjuda P4 Jämtlands lyssnare på en variant med älgkött.

Jämtländsk Pulled Älg

4-6 portioner

  • ca 1 kg högrev från älg
  • salt och 
peppar

  • chilipasta (efter smak)
  • 2 gula lökar

  • 4 vitlöksklyftor

  • 2 dl vatten

  • 3 msk viltfond
  • 
3 dl barbequesås med rökig smak eller egen tomatsås (se recept nedan)

Att göra:

Torka av köttet och klappa in rikligt med salt, peppar och chilikrydda runt om. Lägg köttet i en gryta med lock som tål ugn.

Klyfta lök och vitlök och strö runt om. Blanda vatten, fond och barbequesås och häll över köttet. På med locket och in i ugnen 120 C i ca 5-6 timmar.

Testa att dra lite i köttet med en gaffel, faller det lätt isär så är det färdigt. Om inte, så låt köttet stå i ugnen 1-2 timmar till. Det ska vara mört!!

Ta ut köttet och riv sönder det med en gaffel i grytan och blanda det med barbecuesåsen och löken till en röra.

 Egen tomatsås:

  • 1 pkt krossade tomater
  • 2 tsk smoked liquid (röksmak på flaska)
  • ½ lök
  • ½ chilifrukt
  • 1-2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 msk viltkrydda
  • 2 msk viltfond
  • 1 tsk worchestersås
  • salt och peppar

Att göra:

Koka ihop och mixa med mixerstav

Blåbärscoleslaw:

  • 300 g vitkål
  • 100 g morötter
  • 1-2 dl majonnäs
  • ½ dl blåbärssylt
  • 2 msk sweetchili (eller mer om ni vill ha starkare)
  • salt och peppar

Att göra:

Strimla vitkål och morötter tunnt. Blanda i majonnäs, blåbär, sweetchili, salt och peppar.

Låt stå och ”dra” ett tag, det blir godare då.

 Egna pommes frites:

  • 600 g potatis
  • 1 l rapsolja att fritera i

Att göra:

Strimla potatisen i ganska stora bitar. Fritera i ca 20 minuter.

Servera detta goda kött till goda pommes frites eller till tacos/fajitas med tortillabröd och tillbehör.

Det är bara fantasin som sätter stopp!

Jesper Nyström

Skriv ut

Dela