Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mat

Pulled pork blir pulled älg

Publicerat torsdag 9 januari 2014 kl 15.23
Hör när pulled älg tillagas
(15 min)
kött potatis och sallad
1 av 3
Pulled älg med pommes frites och coleslaw med blåbär Foto: Anneli Johansson/Sveriges radio
Jesper Nyström lagar pulled älg i P4 Jämtland Foto: Jan Mårdberg/Sveriges Radio
2 av 3
Jesper Nyström lagar pulled älg i P4 Jämtland Foto: Jan Mårdberg/Sveriges Radio
Kocken Jesper Nyström sätter jämtländsk prägel på maten. Foto:Anneli Johansson/Sveriges radio
3 av 3
Kocken Jesper Nyström sätter jämtländsk prägel på maten. Foto:Anneli Johansson/Sveriges radio

Maträtten pulled pork har kommit upp och blivit närmast omåttligt populär i Sverige på senare tid. Kocken Jesper Nyström gör en variant med älgkött istället för griskött.

Pulled pork är fläskkött - ofta fläskkarré - som tillagas med barbecuesås på låg värme under lång tid och blir saftigt och mört. Det är en amerikansk klassiker som blivit allt mer populär i Sverige.

Kocken Jesper Nyström väljer att bjuda P4 Jämtlands lyssnare på en variant med älgkött.

Jämtländsk Pulled Älg

4-6 portioner

  • ca 1 kg högrev från älg
  • salt och 
peppar

  • chilipasta (efter smak)
  • 2 gula lökar

  • 4 vitlöksklyftor

  • 2 dl vatten

  • 3 msk viltfond
  • 
3 dl barbequesås med rökig smak eller egen tomatsås (se recept nedan)

Att göra:

Torka av köttet och klappa in rikligt med salt, peppar och chilikrydda runt om. Lägg köttet i en gryta med lock som tål ugn.

Klyfta lök och vitlök och strö runt om. Blanda vatten, fond och barbequesås och häll över köttet. På med locket och in i ugnen 120 C i ca 5-6 timmar.

Testa att dra lite i köttet med en gaffel, faller det lätt isär så är det färdigt. Om inte, så låt köttet stå i ugnen 1-2 timmar till. Det ska vara mört!!

Ta ut köttet och riv sönder det med en gaffel i grytan och blanda det med barbecuesåsen och löken till en röra.

 Egen tomatsås:

  • 1 pkt krossade tomater
  • 2 tsk smoked liquid (röksmak på flaska)
  • ½ lök
  • ½ chilifrukt
  • 1-2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 msk viltkrydda
  • 2 msk viltfond
  • 1 tsk worchestersås
  • salt och peppar

Att göra:

Koka ihop och mixa med mixerstav

Blåbärscoleslaw:

  • 300 g vitkål
  • 100 g morötter
  • 1-2 dl majonnäs
  • ½ dl blåbärssylt
  • 2 msk sweetchili (eller mer om ni vill ha starkare)
  • salt och peppar

Att göra:

Strimla vitkål och morötter tunnt. Blanda i majonnäs, blåbär, sweetchili, salt och peppar.

Låt stå och ”dra” ett tag, det blir godare då.

 Egna pommes frites:

  • 600 g potatis
  • 1 l rapsolja att fritera i

Att göra:

Strimla potatisen i ganska stora bitar. Fritera i ca 20 minuter.

Servera detta goda kött till goda pommes frites eller till tacos/fajitas med tortillabröd och tillbehör.

Det är bara fantasin som sätter stopp!

Jesper Nyström

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.