Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Smak av julen

Helena Appelqvist tipsar hur du lyckas med adventsbuffén

Publicerat tisdag 25 november 2014 kl 12.44
Helena Appelqvist: Många smaker i buffén
(8:39 min)
kvinna i radiostudio tittar på köttbullar
Mästerkocken Helena Appelqvist siktar in sig på en lockande buffé till advent Foto: Anneli Johansson/Sveriges radio

Mästerkocken Helena Appelqvist låter klassiska julsmaker mötas i adventsbuffé med mingel.

Mästerkocken Helena Appelqvist glittrar med ögonen och erkänner att det är kul med lite småpyssel i adventstider.

En adventsbuffé kan vara som en försmak av julen med kryddpeppar, valnötter, pepparkakor och saffran, berättar Helena. Det är bra med många olika smaker vid mingel, för då kan alla hitta sina favoriter, förklarar mästerkocken.

Helena bjöd morrongänget på tre små tilltugg: 

  • Crostiner med ädelost, färskost, päron och valnötter som är karamelliserade med flingsalt på toppen. 
  • Dadlar som är invirade med bacon är både en salt och söt upplevelse.
  • Julköttbullar med kryddpeppar och grönpeppar garneras med rödkål. För att lyckas med julköttbullarna får man inte vara för snål med salt och använd riven kokt potatis som stärkelse, tipsar mästerkocken.

Självklart avslutas adventsbuffén med något sött. Helena Appelqvist föreslår en pepparkaksrulltårta med grädde och lingon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".