Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jul

Fransk chokladtryffel godsak på julbordet

Publicerat torsdag 11 december 2014 kl 10.17
Malek Amarouche: Det är viktigt att ha rätt choklad
(9:03 min)
Man med chokladtryffel vid julgran.
1 av 2
Malek Amarouche bjuder på sin franska chokladtryffel. foto: Anneli Johansson/Sveriges Radio.
Fat med chokladtryffel, röda äpplen och liten lysande plastjulgran.
2 av 2
Fransk chokladtryffel á la Malek Amarouche. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio.

Just nu förbereds det som ska ställas på julbordet. I dag får vi lite inspiration från Frankrike med hjälp av Malek Amarouche!

Malek bor i Östersund sedan många år och bjuder på sin franska chokladtryffel!

Fransk chokladtryffel cirka 40 st

Ingredienser:

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 100 g smör
  • 300 g mörk choklad med cirka 50 procent kakaohalt
  • 2 msk konjak
  • Lite kakaopulver

Koka upp grädde och smör i en kastrull, rör under tiden så att smöret smälter. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och rör ner chokladen så den smälter i grädden, rör i konjaken.

Låt chokladsmeten stelna i kylen i en timme. Forma tryffeln till små runda kulor med hjälp av en tesked. Låt dem stelna helt i kylen i en timme. Rulla tryffeln i kakao. Förvara i kylen.

Tips: konjak kan bytas mot annat passande likör. Själv kör jag lite Baileys.

Quel délice!!!

Malek Amarouche

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".