Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Pizzeriornas julafton

Kollektivt pizzafrosseri på nyårsdagen

Publicerat torsdag 1 januari 2015 kl 14.33
Nyårsdagen med Tankesmedjan. Du kan behöva locket till pizzakartongen om du ska vara med och göra quiz. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio
Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio

Det ska vara mycket och flottigt. Kebab, gärna mycket sås och kanske med pommes. På nyårsdagen står pizzeriorna redo att utfodra dagen-efter-trötta svenskar.

– Det blir några timmar av kaos, säger en pizzeriaägare.

Enligt företaget Onlinepizza beställer svenskarna under nyårsdagen tre gånger så mycket pizza som en vanlig söndag. De har även sammanställt de populäraste pizzorna och kommit fram till att kebabpizza är stort i hela landet. Och det finns hur många varianter som helst: med pommes, med tacosås, med feta, med räkor. Inget är omöjligt. Något som bekräftas av Rahim Ezatinia, ägare till pizzerian Tre Kronor i Skellefteå. Deras special är dock något helt eget och går under namnet Calskrove - en Calzone med ett inbakat skrovmål bestående av hamburgare och pommes.

– Det blir alltid fler på helgerna, när det kommer hit folk som inte är bosatta här. Den är lite jobbig att göra eftersom det både är grill och pizza. Det tar ungefär tre gånger så lång tid, men vi skulle aldrig neka någon att beställa en sådan, säger Rahim Ezatinia.

Men det är inte alla som vill ha sin pizza täckt av kött. På femtonde plats återfinns Vegetariana på kvinnornas lista, nittonde totalt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".