Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vård

Stafettsjuksköterskor kostar regionen allt mer

Publicerat onsdag 14 januari 2015 kl 07.00
Områdeschef: Bekymmersamt att vi inte kan rekrytera egen personal
(1:31 min)
Sjuksköterska i sjuksal. Foto: Tore Meek/TT.
Sjuksköterska. Foto: Tore Meek/TT.

Det behövs fler sjuksköterskor till regionen men att locka hit dem är svårt. Under förra året betalade därför Region Jämtland Härjedalen 6 miljoner kronor för stafettsjuksköterskor.

Vid Centrum för medicinska specialiteter på Östersunds sjukhus är stafettsjuksköterskor ett måste för att vården ska fungera bra.

– Det är en möjlighet för oss att kunna ha vårdplatser öppna. Sen är det ju bekymmersamt att vi inte kan rekrytera egen personal, säger Eva Nilsson, tillförordnad områdeschef vid Centrum för medicinska specialiteter på Östersunds sjukhus.

Färre vårdplatser

Till Centrum för medicinska specialiteter är det framförallt personer som är i behov av akut-vård som kommer. Utan stafettsjuksköterskorna tror Eva att antalet vårdplatser skulle behöva minskas.

– Vi hade nog haft svårigheter att kunna ha så många vårdplatser som vi önskar att ha öppna, säger hon.

För få nya sjuksköterskor

De senaste fem åren har antalet sjuksköterskor inom regionen ökat med 70 personer. Men det räcker inte och svårigheten med att rekrytera fler har gjort att stafettsjuksköterskorna rotat sig på bland annat Östersunds sjukhus.

Ingen bra lösning

Annie Åsén är personalstrateg på Region Jämtland Häredalen och hon är inte nöjd med situationen.

– Det är väl alla överrens om att det inte är en bra lösning. Det är ju det här med kontinuitet och med det följer patientsäkerhet och så vidare.

Efterlyser långsiktighet

Och även fast man är överrens om att man inte vill ha stafettsjuksköterskor så har ni ju uppenbarligen ändå använt er väldigt mycket av stafettsjuksköterskor?

– Så är det och det har att göra med att vi inte har kunnat möta den ökade efterfrågan, så är det och det kommer vi inte kunna göra framöver heller. Utan vi måste titta mer långsiktigt hur kan vi göra så att vi nyttjar sjukskötersketiden på ett bättre och optimalt sätt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".