Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mat

Vardagsfavorit blir festlig med italienska knep

Publicerat måndag 19 januari 2015 kl 14.27
Federica Calidoni lagar köttfärssås på italienskt sätt
(11 min)
spagetti och köttfärssån i tallrik
1 av 2
Spagetti och köttfärssås på italienskt vis Foto:Anneli Johansson/Sveriges radio
kvinna i röd tröja har vitt förkläde, steker körrfärssås vid spis
2 av 2
Federica Calidoni lagar spagetti och köttfärssås Foto:Anneli johansson/Sveriges radio

Trolla på italienskt vis med barnens favoriträtt - spagetti med köttfärssås. Rätten kan bli riktigt god redan efter en halvtimma.

Federica Calidoni och hennes man Lars-Göran bjuder in oss på middag tillsammans med de fyra barnen. När Federica lagar spagetti och köttfärssås på italienskt vis så gäller det att välja rätt basvaror och äta på rätt sätt. Det kan ta flera timmar att laga till, men när de hungriga barnen skriker i bakgrunden går allt på max 30 min.

För att det ändå ska bli riktigt gott blandas en överraskning ner i såsen:

- Rödvin när det kokar länge. Då blir det extra italienskt gott. Det har min mamma och min mormor alltid gjort! Aldrig grädde!

Och medan barnen väntar på maten får de suga på en fin bit salami. För det finns mycket gott från Italien i Federicas och Lars-Görans kök. Och ryktet om familjens kulinariska godbitar har spridit sig i vänskapskretsen och de fick tidigt börja förmedla matvaror.

- Det började när jag hade flyttat hit. Min mamma var rädd att jag inte skulle överleva utan de saker jag var van att äta. Salami, parmesanost, parmaskinka... Hon brukade gå till posten. Så började kollegor och kompisar fråga - kan du inte ta lite till mig också? En gång 2009 åkte min mamma till posten med ett 90-kilospaket. Då fick det vara nog, och vi startade ett riktigt importföretag i stället, säger Federica.

Och visst blev det gott! En måndagmiddag med guldkant på barnens favoriträtt tack vare en italiensk touch.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".