Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Arbetsmiljöbrott

Änkans advokat tror på fällande dom i Hovrätten

Publicerat tisdag 20 januari 2015 kl 22.00
Änkans advokat: En friande dom skulle vara ett bakslag
(1:49 min)
Hovrätten för nedre Norrland. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges radio.
Hovrätten för nedre Norrland. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges radio.

Socialsekreteraren Lasse Perssons död tas nu upp i Hovrätten i nedre Norrland. Förhandlingarna inleddes under tisdagen och änkans advokat tror på en fällande dom igen.

De två kommunala cheferna i Krokom dömdes i Östersunds Tingsrätt som ansvariga för socialsekreterarens Lasse Perssons självmord på grund av brister i arbetsmiljön. Men både försvaret och åklagaren överklagade domen och nu pågår förhandlingar i Hovrätten i Sundsvall. Advokaten Peter Bergqvist som företräder Lasse Perssons änka tror på en fällande dom igen.

– Dels så har vi att göra med en väldigt välskriven dom, men i botten ligger ett väldigt gediget åklagar- och polisarbete. Det är nästan osannolikt bra bevisning så därför tror jag att den här domen kommer att stå sig.

Rolf Lohse försvarar en av de kommunala cheferna och han håller inte med Peter Bergqvist utan tycker att Tingsrättens dom innehåller många brister och han anser även att åklagares gärningsbeskrivning är bristfällig.

– Den är till stora delar väldigt abstrakt. Det står inte konkret vad min huvudman har gjort för fel.

Under onsdagen går rättegången in på sin andra dag av sex så ännu dröjer det ett tag till dess att Hovrätten meddelar sin dom men änkans advokat Peter Bergqvist säger att en fällande dom även i Hovrätten skulle vara en viktigt markering när det kommer till arbetsmiljöfrågor.

– Det är en väldigt tydlig signal till kommunala förvaltningar, statliga myndigheter och företag att jobba förebyggande med arbetsmiljöarbetet. Skulle det nu inte bli en fällande dom så måste man betrakta det som ett bakslag.

Vare sig om Hovrätten väljer att fälla eller fria så kan det bli så att målet går vidare till en högre instans. Vid en fällande dom är det något som försvaret kommer att överväga säger Rolf Lohse.

– I sådana fall får vi överväga om vi ska ansökan om prövningstillstånd i Högsta Domstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".