Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Smittskydd

Trångbodda får gratis influensavaccin

Publicerat onsdag 25 november 2015 kl 10.15
Vaccination svininfluensa
Vaccination. Foto: Emelie Andersson/SR

Region Jämtland Härjedalen kommer erbjuda gratis vaccination mot influensan till flyktingar, asylsökande och migranter som är särskilt trångbodda.

Människor som lever särskilt trångbott löper ökad risk att smittas av influensan och därmed också sprida smittan vidare.

Det är ställföreträdande smittskyddsläkare Staffan Sylvan som tagit beslutet att erbjuda särskilt trångbodda flyktingar och migranter gratis influensavaccinering. Man räknar med att den kostnadsfria vaccinationen av särskilt trångbodda flyktingar kan starta i början av december.

Hälsodeklaration och informationsblad ska då också vara översatta till de mest förekommande språken.

– Jag tar det här beslutet i enlighet med smittskyddslagen. Den här vaccinationen görs i förebyggande syfte och av smittskyddsskäl och den ska inte jämföras med den influensavaccination som Region Jämtland Härjedalen erbjuder enskilda medborgare med medicinsk risktillhörighet eller är över 65 år som skydd mot influensan.

– Det innebär alltså att flyktingar eller asylsökande med medicinsk risk eller som är 65 år eller äldre men som inte är trångbodda betalar samma 75 kronor för en influensavaccinering som andra gör, säger Staffan Sylvan.

Definition trångboddhet

Hur trångboddhet definieras är i dagsläget inte helt klart men diskussioner pågår om detta med Migrationsverket.

Det pågår också diskussioner om i fall Migrationsverket i efterskott kan komma att ersätta Region Jämtland Härjedalen för ökade kostnader eller om det ingår i den schablonersättning som landsting och regioner redan får per asylsökande person.

Staffan Sylvan räknar med att den kostnadsfria vaccinationen av särskilt trångbodda flyktingar kan starta i början av december. Hälsodeklaration och informationsblad ska då också vara översatta till de vanligaste förekommande språken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".