Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Imamrättegången

Direktrapportering från Imamrättegången - dag 4

Publicerat torsdag 26 november 2015 kl 08.57

P4 Jämtland rapporterar direkt från rättegången mot den uzbekiske man som misstänks för mordförsök på imamen Obid Nazarov i Strömsund 2012. Idag fortsatt förhör med den åtalade, sen fler vittnen.

Lotta Löfgren: God morgon från tingsrätten i Östersund! Här fortsätter nu förhandlingen i rättegången mot en 37-årig man som misstänks ha varit torped utsänd på uppdrag att skjuta ihjäl imamen Obid Nazarov i Strömsund i norra Jämtland den 22 februari 2012. Han står åtalad för mordförsök.

09:11, 26 November 2015

Lotta Löfgren: I går avslutade åklagare Krister Petersson sitt förhör med den åtalade, idag fortsätter förhöret, först ut målsägandebiträdet Johan Rainer.

09:12, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Han frågar den åtalade om varför den vän/uppdragsgivare som den åtalade hade när han åkte till Sverige går under två namn.

09:13, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Han har två pass svarar den åtalade, ett ryskt och ett uzbekiskt, Han vill inte svara på varför han går under två olika namn och varför han har ett ryskt pass också. Denne man har liksom den åtalade flyttat från Tasjkent i Uzbekistan till Moskva.

09:14, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Johan Rainer vill nu veta om den åtalade tillbringade tid i både Uzbekistan och Ryssland mellan sina Sverigeresor. Den åtalade svarar att det gjorde han, han var i Uzbekistan runt årsskiftet 2011/2012, firade nyår där och stannade under januari, totalt ca 1,5 månad.

09:16, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Advokat Rainer frågar nu om hur det går till när den åtalade sänder filmen som han tagit på imamen vid dennes bostad i Strömsund en tid innan denne blev skjuten. Den åtalade har sagt att filmen skickades via ett internetcafé i Östersund. Han säger att han inte minns riktigt men att det troligen var någon i personalen där som hjälpt honom att sända filmen, Rainer frågar om den skickades via e-post och i så fall den åtalades e-post? "Det skulle jag tro", säger den åtalade. Rainer undrar då om han inte funderat på att ta fram uppgifter om det eftersom det skulle kunna styrka hans berättelse. Det håller den åtalade med om men han har inte gjort det, säger han, och kommer inte ihåg vilken e-postadress han hade vid tillfället.

09:21, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Johan Rainer frågar om den åtalade kommer ihåg att han besökte en skobutik i Stockholm - en Ecco-butik - vilket han inte gör. Där har den åtalade köpt skoimpregnering och och en mockaborste enligt advokaten. Den åtalade kommer inte ihåg.

09:23, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Rainer fortsätter fråga om vilka skor han använde i Sverige men det kommer inte heller den åtalade ihåg. Enligt förundersökningen ser man att det är skor av samma märke - Ecco - som man funnit spår av intill husväggen i Strömsund, alltså vid huset där imamen bodde.

09:24, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Rainer visar nu ett fotografi av en man för den åtalade som bekräftar att det är hans vän/uppdragsgivare i Moskva som sände iväg honom på uppdrag att leta reda på imamen, uppdraget som den åtalade påstår var för att leta redan på en person som hade en stor pengaskuld.

09:26, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Advokat Rainer säger nu att denne man - uppdragsgivaren - misstänks ligga bakom ett attentat i Istanbul i Turkiet och frågar vad den åtalade känner till kring det. Ingenting, blir svaret. På vidare frågor från Rainer säger han att han tror att vännen/uppdragsgivaren i vart fall varit i Turkiet vid något tillfälle.

09:28, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Rainer går in på det vapenbrott som den åtalade dömts för när han olagligt förvarade vapen i sitt garage, två jaktgevär och två k-pistar. På frågan om vännen/uppdragsgivaren också var inblandad i det brottet blir svaret ja. De vapen den åtalade förvarade tillhörde vännen som också dömdes för vapenbrott.

09:30, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Den åtalade berättar att hans vän skaffat vapnen för att eventuellt använda dem pga problem med personer som de hade kontakt med i sin affärsverksamhet men han säger att det aldrig behövdes, de löste problemet på annat sätt.

09:32, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Det var vännen/uppdragsgivaren som var vd i bolaget i Ryssland, i Moskva, säger den åtalade. Ett mycket stort bolag med samma namn finns även i Uzbekistan bekräftar den åtalade på Rainers frågor och chefen för det bolaget är fängslad, säger han.

09:35, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Rainer frågar hur det kommer sig att de fick lov att använda samma namn på sitt bolag i Moskva som storbolaget i Uzbekistan hade? Den åtalade svarar då att vännen tyckte att det var ett bra namn på ett bolag och att det inte var någon som hindrade att de använde samma namn på sitt företag.

09:36, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Nu tar försvarsadvokaten Jorge Concha över förhöret med den åtalade. Han frågar om imamen och vad han känner till om honom - det är ju en i Uzbekistan mycket känd religiös ledare, säger Concha. Den åtalade svarar att han inget kände till om imamen innan denne blev skjuten och inte heller har sett TV-filmen där imamen utpekas som terrorist (vilken finns med i förundersökningen och har visats vid rättegången).

09:38, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Concha frågar nu om den åtalade och uppdragsgivaren träffades i fängelset - det gjorde de inte svarar den åtalade, de satt på olika anstalter.

09:39, 26 November 2015

Lotta Löfgren: På frågan om när han senast träffade sin vän/uppdragsgivare svarar han att det var i en transitanstalt när de var på väg till två olika fängelser efter att de blivit dömda för vapenbrottet och det var våren 2013.

09:41, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Försvarsadvokaten frågar nu kring den hjälp som den åtalade fick av sin vän/uppdragsgivare att få utresevisum från Uzbekistan vid sin andra resa till Sverige, i början av 2012. Åklagaren har frågat kring varför visum söktes via Lettland och den åtalade svarar som tidigare att han tror att det berodde på att det inte fanns någon svensk ambassad i Uzbekistans huvudstad Tasjkent.

09:43, 26 November 2015

Lotta Löfgren: På frågor om varför han ibland använde egna pengar och ibland ett kontokort med pengar från vännen/uppdragsgivaren svarar den åtalade att han tycker det var helt naturligt att han ibland använde egna pengar under Sverigeresan.

09:44, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Angående att ett nytt pass ordnades åt honom före Sverigeresan svarar han att det var pga att hans gamla var skadat, han såg ingen skillnad på det passet och det tidigare, säger han på advokatens frågor.

09:45, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Nu är advokat Concha inne på resorna till och i Sverige och vill att den åtalade beskriver hur han gjorde saker under sitt eget namn, med eget pass, eget körkort, kontokort i eget namn, boende och bilhyra i eget namn osv. Detta görs sannolikt för att visa att den åtalade inte försökte dölja något under resan. Den åtalade bekräftar allteftersom och säger att han visade upp sina handlingar de gånger han blev ombedd att göra det.

09:50, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Åklagaren har undrat kring hur den åtalade trodde sig kunna hjälpa till att hitta en person som var skyldig pengar - vilket var uppdraget från vännen i Moskva enligt den åtalades utsago - vid sin första Sverigeresa hösten 2011 utan särskilt mycket information om personen. Därför vill försvarsadvokaten att den åtalade ska bekräfta att han ju hade hjälp, av sin väns syster med make, vilket han gör.

09:55, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Den åtalade berättar på advokatens fråga att han efter andra resan uppfattar det som att vännen/uppdragsgivaren är rätt nöjd med leverans av filmen på imamen i Strömsund även om han sagt tidigare att det inte sades så mycket om det när han levererade filmen. "Jag kan gissa eller anta att han blev tillfredsställd", svarar han.

09:58, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Apropå att han och vännen var ute och köpte pojkleksaker - en leksakbil och leksakspistol - när det var en flicka som skulle få presenterna han skulle leverera i Sverige säger den åtalade att han tyckte att det var konstigt.

10:00, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Den åtalade får åter bekräfta att han använde sig av tre telefoner på Sverigeresan och vilket uppdrag han fick kring leksakerna, vilket var att överlämna dem till en person som skulle kontakta honom och att han skulle vänta i norra Sverige för att bli kontaktad.

10:02, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Försvarsadvokaten tar även upp kontakten med en man på färjeresan till Riga och angående det säger den åtalade att han tycker det var helt naturligt att ta kontakt och fortsätta att ha kontakt senare med denne man som han lärde känna.

10:04, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Nu gäller frågorna den väska - ryggsäcken - som han blev uppmanad att köpa i Östersund för att lägga paketet med leksakerna i. Han skulle lägga sakerna däri, vänta på att bli kontaktad och sedan överlämna ryggsäcken vilket han också gjorde. Därefter skulle han vänta i norra Sverige enligt vännens instruktioner.

10:08, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Åklagaren har undrat över vad han gjorde då i Strömsundstrakten dagarna före det att imamen blev skjuten där. Samtalslistorna pekar på att han mest höll sig i Strömsund och inte alls reste runt och såg sig omkring som han påstått men det menar den åtalade visst att han gjorde. Han säger även att det kändes naturligt att övernatta ett par nätter i hyrbilen.

10:10, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Förhöret är nu inne på återlämnandet av hyrbilen efter det sista besöket den åtalade gjorde i Strömsund, efter det att imamen blivit skjuten. Han berättar att han återlämnade nycklarna till hyrbilen i en låda avsedd för det eftersom det inte fanns personal på plats vid hyrbilsfirman.

10:12, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Nu frågar försvarsadvokaten sin klient om den rädsla han sagt sig känna gentemot vännen/uppdragsgivaren i Moskva. Den åtalade svarar då att han inte känt sig orolig för egen del, men för sin familjs säkerhet.

10:13, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Den åtalade berättar på fråga att vännen/uppdragsgivaren har försökt kontakta honom genom att några personer kom hem till en släkting efter att han frigivits ur ryska fängelset och frågade efter honom och hälsade att vännen/uppdragsgivaren ville ha tag i honom. På frågan hur det kändes svarar den åtalade att "för mig existerar denna person inte längre".

10:16, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Han berättar även att säkerhetstjänsten sökte upp honom ett par dagar före frigivningen från det ryska fängelset och berättade att det fanns en beställning på att han skulle mördas och att vännen /uppdragsgivaren var inblandad i det. Beställningen hade av en slump hamnat hos säkerhetstjänsten, sas det. Den åtalade säger att han först inte trodde på uppgifterna men när han frigavs mötte säkerhetstjänsten och eskorterade honom därifrån.

10:18, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Eftersom det ingick i beställningen att det skulle finnas bevis på att han dött fick han hjälp med sminkning för att det skulle se ut så och blev fotograferad. Därefter fick han bo på hemlig adress under hela hösten, berättar han.

10:20, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Senare ordnade det sig så att han flyttade med sin familj till Moskva berättar den åtalade.

10:22, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Nu är det en stunds paus i förhandlingarna, vi återkommer med fler rapporter sen.

10:27, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Förhandlingen i Östersunds Tingsrätts sal 1 fortsätter nu med vittnesförhör. Det är en man som ska höras om sina kontakter med den åtalade under perioden från den 10 februari 2012 till 1 mars. Det är mannen som åklagaren utpekar som den person som den åtalade mötte på färjan till Riga efter sin andra resa till Sverige.

10:50, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Denne man berättar på åklagare Krister Peterssons första fråga att han bor i Sigtuna där han bott sedan 2011.

10:51, 26 November 2015

Lotta Löfgren: I februari 2012 bodde han där tillsammans med sin flickvän. Han kommer urspungligen från Azerbajdzjan. Han arbetar på Arlanda.
.

10:52, 26 November 2015

Lotta Löfgren: På åklagarens fråga om mobiltelefoner berättar han att han ofta brukar tappa sina mobiltelefoner och därför ibland har flera telefoner och kontantkort, så var fallet i februari 2012.

10:53, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Här hänvisar åklagaren till brottsutredningen där ett kontantkort med visst telefonnummer finns registretat på vittnet. Denne berättar att det är han som använt det telefonkortet.

10:55, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Åklagaren frågar om vittnets eventuella kontakter med Lettland. Mannen bekräftar då att det hade han, han hade en tjej därifrån som han brukade besöka.

10:56, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Åklagaren frågar om han minns en färjeresa till Riga 10 februari 2012. Vittnet minns inte men det kan stämma, svarar han.

10:57, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Åklagaren frågar om vittnet brukar ange eget namn när han åker färjan där och det säger han att han brukar göra.

10:58, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Åklagaren hänvisar till utredningen där vittnets mobiltelefon följts genom Stockholms skärgård och vidare 10 februari för att sedan komma tillbaka till Sverige 12 februari vilket skulle visa på att vittnet var med på samma färja till Riga som den åtalade. Vittnet minns fortfarande inte resan.

11:07, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Han säger däremot på åklagarens fråga att han känner igen den åtalade. "Jag känner igen honom men inte var eller när jag träffat honom" säger vittnet.

11:08, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Åklagaren försöker färska upp hans minne med att fråga om en man som på en färja till Riga pratat med honom kring uppehållstillstånd och arbetstillstånd i Sverige och det säger vittnet kan stämma, men han känner inte igen att han talat med just den åtalade om det. Han säger också att det är möjligt att han kan ha bytt telefonnummer med den åtalade när åklagaren frågar om det.

11:09, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Nu är åklagaren inne på vittnets telefonkontakter och vilka han pratat med och om vad, men vittnet har svårt att svara på dessa frågor om telefonsamtal och sms som skickats vid olika tidpunkter till och från lettiska och ryska nummer bla. Detta bla under tidsperioden som den åtalade fanns i Lettland och Ryssland. Vittnet kommer inte ihåg.

11:12, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Åklagaren går noggrant igenom ett efter ett samtal och sms till och från vittnets mobiltelefon under mitten av februari och fram till dagen efter attentatet mot imamen men vittnet säger hela tiden att han inte minns dessa.

11:20, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Den 17 februari finns även den åtalades mobiltelefon i Sigtuna där vittnet bor, men vittnet påstår att han inte kommer ihåg om han träffat den åtalade då eller om den åtalade varit hemma hos honom då.

11:22, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Nu handlar det om ett samtal som kommer till vittnets mobil från den åtalades telefon den 18 februari när vittnets telefon finns på Arlanda dvs hans arbetsplats. Vittnet minns inte heller det samtalet.

11:26, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Dagen efter dvs den 19 februari finns också ett samtal registrerat mellan vittnets och den åtalades telefoner - som är tio minuter långt - men inte heller det samtalet kommer vittnet ihåg.

11:27, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Åklagaren tycker att det är märkligt att vittnet inte kommer ihåg något alls av dessa telefontakter med den åtalades telefon och frågar om han är rädd så det är därför han inte svarar eller om han har dåligt minne och vittnet svarar då att han har dåligt minne.

11:29, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Nu visar åklagaren på storbildsskärm passagerarlistan från färjan mot Riga den 10 februari där den åtalade fanns med. Vittnet har sagt att han brukar åka under eget namn när han tar färjan till Lettland. Åklagaren bläddrar nedöver i passagerarlistan för att leta efter vittnets namn...

11:33, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Han frågar vittnet om hans namn finns med på listan? "Nej" svarar vittnet.

11:34, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Den åtalades namn finns med, konstaterar åklagaren och då säger vittnet: "Jag finns med också ."

11:35, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Han visar i passagerarlistan på ett bekant namn vilket är en person han vet att han rest på samma båt som till Riga, en släkting han minns att han träffade på båten. Det är därför han konstaterar att även han själv åkte med på denna färjetur, förklarar han.

11:37, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Vittnet nekar till att det kan vara så att han använt ett annat namn än sitt eget på färjeresan till Riga, t ex det namn som står som inbokad i samma hytt som den åtalade.

11:41, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Målsägandebiträdet Johan Rainer vill också fråga om vittnet verkligen inte minns någon av alla telefonkontakter med den åtalades telefon som finns registrerade. Det vidhåller vittnet att han inte gör. Likaså minns han inte att han kan ha träffat den åtalade i sitt eget hem. Här avslutas förhöret med detta vittne.

11:42, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Nu vill åklagare Krister Petersson ställa några kompletterande frågor till den åtalade. Han börjar med att fråga om det stämmer att han inte alls varit i västeuropa innan sin första resa till Sverige 2011. "Det stämmer" svarar den åtalade. Han säger på åklagarens fråga att han heller inte gjort andra utlandsresor tidigare, förutom till Ryssland.

11:47, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Nu visar åklagaren på storbildsskärm fotografier av den åtalades pass, det verkar vara ett gammalt pass med många olika stämplar i.

11:48, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Åklagaren visar på några runda stämplar och frågar om den åtalade kan säga vilka stämplar det kan vara?

11:49, 26 November 2015

Lotta Löfgren: "Jag förstår precis vad du antyder när du frågar och den typen av runda stämplar får man när man antingen reser ut eller in i Ryssland" säger den åtalade. Ryssland har en regel att man måste resa ut eller in ur landet var tredje månad och man kan även betala en annan person för att göra dessa resor, förklarar han.

11:51, 26 November 2015

Lotta Löfgren: I passet finns fyra stämplar som visar på att den åtalades pass rest mellan Ryssland och Azerbajdzjan, konstaterar åklagaren. Den åtalade menar att det varit andra personer som gjort dessa resor, inte han själv. Den här typen av personer som man betalar för att göra sådana resor brukar hålla till vid tågstationen i Moskva, säger han. Åklagaren pekar på att vittnet från Sigtuna kommer från Azerbajdzjan men det finns ingen koppling där menar den åtalade.

11:53, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Målsägandebiträdet Rainer frågar om hur den åtalade känt efter att vännen/uppdragsgivaren berättat om attentatet mot imamen. Han säger att han accepterat dennes förklaring om att han blivit vilseledd och den åtalade trodde honom när han sa det.

12:01, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Den åtalades försvarsadvokat Jorge Cocha frågar den åtalade om han kände igen mannen från Sigtuna som åklagaren menar är den person han träffade på färjan till Riga. Den åtalade svarar att han inte känner igen honom. Cocha frågar också hur det känns att vara åtalad för mordförsöket på imamen och den åtalades känslor inför vännen/uppdragsgivaren i Moskva som gjort att han blivit inblandad. Den åtalade svarar då att han känner sig vilseledd och att han inte har några positiva känslor för honom.

12:11, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Efter detta frågar försvarsadvokaten om den åtalade vill säga något mer eller tycker att han fått säga allt. "Jag har berättat allt jag vet", svarar han.

12:13, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Sista frågan före lunchpaus kommer från domare Göran Ingebrand som vill veta varför den åtalade egentligen gjorde den där sista resan till Strömsund efter att ha fullföljt sitt uppdrag genom att lämna ryggsäcken med leksakspaketet i Östersund?
Den åtalade svarar att han inte reste specifikt till Strömsund då utan att han reste runt men att han inte minns exakt vilka orter han besökte.

12:17, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Nu är det lunchpaus till kl.13.30

12:17, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Nu fortsätter förhandlingen i Östersunds Tingsrätt efter lunchuppehåll med fler vittnesförhör. Först ett kvinnligt vittne som åklagare Krister Petersson inleder med att ställa frågor till.

13:44, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Hon ska höras om iakttagelser vid brottsplatsen den 22 februari 2012 då imamen blev skjuten. Hon hade sitt jobb i Strömsund, i området där imamen bodde, och passerade just när imamens fru kom rusande och skrek "Help, help!"

13:46, 26 November 2015

Lotta Löfgren: "Jag minns det som igår" säger vittnet. Hon började försöka göra första hjälpen på den skjutne Obid Nazarov men avbryter strax för att ringa efter ambulans.

13:46, 26 November 2015

Lotta Löfgren: När hennes chef kommer till platsen ger hon honom telefonen där hon har kontakt med larmcentralen och fortsätter att försöka ge imamen första hjälpen och med att förbinda hans sår.

13:47, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Hon tänker "han måste ha ramlat" i stentrappen men undrar över hur han kan ha fått så svåra huvudskador av det. Hon säger att hon då direkt inte kunde föreställa sig att han skulle ha kunnat vara utsatt för ett attentat.

13:49, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Efter att hon utifrån ett flygfoto beskrivit hur hon kom till brottsplatsen fortsätter åklagaren med sina frågor. Hon berättar hur hon efter vägen sett vad hon uppfattar som en väska, ryggsäcken som kopplas till skjutningen av imamen. Väskan ser hon ungefär kl.12.40 innan hon kommer fram till imamens hus. Hon såg ingen person i området då.

13:53, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Försvarsadvokaten Jorge Concha frågar vilka personer hon såg när hon kom till imamens trappuppgång. Först var det bara kvinnan, hans fru, men sen kom allt fler så att det blev sju-åtta personer efter en stund, berättar hon.

13:55, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Hon berättar att hon hade fullt fokus på den skadade imamen och försökte förbinda hans sår så att hon hade svårt att uppfatta vilka andra personer som fanns runtomkring och exakt hur många de var. Hon beskriver hur det hela var väldigt dramatiskt, att imamens fru var väldigt skärrad mm.

13:57, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Efter det kvinnliga vittnet är det ett manligt vittne som ska höras.

13:59, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Åklagare Krister Petersson inleder förhöret med att fråga vad vittnet jobbar med och han säger att han jobbar med fastighetsförvaltning i bostadsområdet där imamen bodde i Strömsund.

14:00, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Hans berättelse börjar kl halv tio på dagen den 22 februari 2012 när han är i en fastighet i området och jobbar med att byta ut tvättställ i fastigheten. Han körde iväg skräp och grejer efter att han gjort det han skulle där och berättar att han då inte lade märke till något särskilt när han passerade den parkeringsplats där den inblandade väskan/ryggsäcken hittades efter att imamen skjutits. Han körde bort skräp i två omgångar, berättar han.

14:05, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Däremot när han kom förbi samma plats senare såg han att det stod något svart, en väska ,vid parkeringsplatsen. Han är lite osäker på tiden men tror att det kan ha varit klockan halv ett. Åklagaren jämför det med ett polisförhör två dagar efter händelsen där han uppgivit att det var omkring kl.13.10 han såg väskan. I samma förhör sa han att det inte stod någonting där när han passerade samma plats vid kl.12.15. Vittnet säger att det kan ha varit de tiderna men att han nu är osäker på de exakta tiderna, det var i alla fall i samband med lunch. Åklagaren åberopar då de tider vittnet uppgett vid första polisförhöret två dagar efter händelsen och förhöret med detta vittne avslutas.

14:08, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Nu ett nytt vittne som åklagaren kallat, också det en man. Det är en man som jobbade vid en biluthyrning i Östersund, belägen mittemot det vandrarhem där den åtalade bodde när han var i Östersund.

14:18, 26 November 2015

Lotta Löfgren: När åklagaren frågar om han känner igen någon i rättslokalen som hyrt bil från biluthyrningen säger han att han är osäker. det är så länge sedan och han träffar så många människor i sitt jobb.

14:19, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Han kommer däremot ihåg en kund, en man, som han uppfattade som rysk, som såg väldigt muskulös ut, som kom dit och ville hyra en bil. Hyran var cirka 3 500 kronor, berättar han. Först fungerade inte mannens kort, köpet nekades, men när han kom tillbaka för att betala en halvtimme senare gick det bra att betala bilhyran.

14:21, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Vittnet var även på sitt jobb på biluthyrningen när mannen som hyrt bilen kom till parkeringen där och sa att han ville lämna tillbaka hyrbilen tidigare än väntat, en dag i förväg. Denne frågade "Is that okey?" och vittnet svarade "Yes."

14:23, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Vittnet har i tidigare polisförhör sagt att han tyckte att kunden, mannen, verkade stressad och orolig när han kom för att återlämna bilen. Han minns fortfarande att han reagerade på det då.

14:25, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Försvarsadvokaten frågar kring rutinerna för att lämna tillbaka nycklar till hyrbilar när biluthyrningen är stängd. Vittnet bekräftar att det finns en box på utsidan att stoppa bilnycklar i men han kan inte säga om det finns nån skylt uppsatt där. Han säger att det händer men är väldigt ovanligt att kunderna använder sig av den möjligheten.

14:30, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Förhöret med detta vittne avslutas och eftersom nästa vittne är kallat till kl. 15 tar rätten en paus här. Vi återkommer när förhandlingen återupptas.

14:30, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Nu fortsätter förhandlingen med ett nytt vittne som kallats, även denna gång en man som ska berätta om sina iakttagelser i Strömsund mellan den 20 och 22 februari 2012.

15:02, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Vittnet bodde vid den tiden i Strömsund tillsammans med en flickvän.

15:03, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Han berättar för åklagaren och rätten att han lagt märke till en bil, en rödfärgad Volvo, och en man som uppehöll sig långa perioder i bilen under flera dagar. Bilen stod också ofta igång på tomgång, berättar han. Den var parkerad alldeles i närheten av hans lägenhet. Lägenheten var på andra våningen och hade balkong. Där var vittnet ofta ute och rökte och såg då bilen.

15:06, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Eftersom vittnet säger att det är svårt att såhär långt efteråt komma ihåg tider läser åklagaren upp ur det polisförhör som gjorts tidigare, strax efter att imamen blev skjuten. Där står det att vittnet och flickvännen på kvällen den 20 februari stod ute på balkongen och att vittnet då lade märke till bilen. Han lade märke till det eftersom den stod på tomgång mycket, både under kvällen och när han skulle gå och lägga sig den kvällen.

15:09, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Vittnet bekräftar att det verkar stämma med hans minnesbild och bekräftar även att det han sa då stämmer när det gäller uppgiften i förhöret att han såg en man i bilen den kvällen.

15:11, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Även tidigt nästa morgon när han skulle gå till jobbet, runt kl. 5, såg han mannen i bilen. Han berättar att han blev intresserad, nyfiken "Ja nyfiken blir man ju", säger han och vill minnas att han gick fram och kollade och såg en man som han menar satt på förarplatsen.

15:13, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Som han minns var det snö på bakre registreringsskylten så han gick till främre delen av bilen för att kolla registreringsnumret men avbröt eftersom han såg mannen i bilen, en kortklippt man.

15:14, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Även på kvällen ser han mannen och bilen, berättar han. Det var kallt ute minns han och han tyckte inte att det vara normalt att sitta i en bil så mycket mitt i vintern under sådana förhållanden. Han menar att han såg mannen i bilen så sent som 22.30 på kvällen.

15:16, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Även på morgonen den 22 februari ser han bilen när han ska gå till jobbet.

15:17, 26 November 2015

Lotta Löfgren: På hemväg från jobbet den 22 februari, dagen då imamen blir skjuten, får han veta via en bekant vad som hänt.

15:17, 26 November 2015

Lotta Löfgren: När han kommer hem från jobbet, ca kl 15.40 är den röda Volvon borta. Han berättar att han har mycket att göra med bilar och att hans far jobbar på Volvo så han vet en hel del om bilar. Han säger också igen att det han sagt i förhöret strax efter händelsen stämmer.

15:21, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Åklagaren visar en storbild av flerbostadshuset där vittnet bodde vid tiden för händelsen, man ser balkongen mitt på huset och parkeringen som ligger fritt och öppet framför huset och balkongen. Vittnet får visa var på parkeringen han såg den röda Volvon och även var hans egen bil brukade stå parkerad.

15:24, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Åklagaren frågar om han är säker på att det är samma bil som stått parkerad där hela tiden? "Jag har inte sett registreringsnumret men det är en likadan bil med likadan färg som står där hela tiden", säger vittnet.

15:25, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Varken målsägandebiträdet eller försvarsadvokaten har några frågor till vittnet och förhöret avslutas.

15:26, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Försvarsadvokaten Jorge Concha säger nu att han tycker att skadeståndsfrågan är så komplicerad och begär rådrum med det. Det rör sig om kostnader för rehabilitering och ersättning för medicinsk invaliditet och han tycker att det ska särskiljas och tas upp vid senare tillfälle. Målsägandebiträdet tycker att det bör kunna tas med under denna förhandling men överlåter åt tingsrätten att bedöma den saken.

15:30, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Försvaret vill också ta upp några saker kring sakframställningen, säger Jorge Concha. Det gäller först ett PM från en ordningspolis som säger att avspärrningen skedde kl.13.52 och polisens tekniker kom från Östersund kl.15.55. Han läser upp ett stycke där det står att flera personer redan beträtt brottsplatsen innan avspärrningen gjordes.

15:33, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Han vill också fästa rättens uppmärksamhet på att den åtalade enligt bilens kilometerräknare kört den aktuella hyrbilen, den röda Volvon, 673 kilometer vilket står i ett protokoll i förundersökningen.

15:35, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Nu blir det några extra frågor till imamens son David Nazarov. Det gäller den passbild som visades upp för den åtalade tidigare under rättegången, en bild av dennes vän/uppdragsgivare i Moskva. På målsägandebiträdets fråga berättar David Nazarov nu om ett attentat 10 december 2014 då en religiös man, ursprungligen från Uzbekistan men nu i exil i Turkiet, mördas.

15:41, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Efter det greps ett antal personer från Ryssland för dådet och polisen i Turkiet kom då över vissa papper, listor över personer som skulle mördas eller redan hade blivit mördade. I detta sammanhang säger han att den åtalades vän/uppdragsgivaren i Moskva fanns med, att han av gripna uppgavs vara den som låg bakom det attentatet, alltså var deras uppdragsgivare. Han säger också att turkisk polis berättat om en skype-konversation där uppdragsgivarens namn fanns med och att det även fanns en koppling till andra attentat.

15:47, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Detta har David Nazarov fått veta av en person som överlevt ett attentat, en politisk kritiker från Uzbekistan, som lever i asyl i Turkiet. Han hade fått passbilder från turkiska polisen för att kunna vara extra vaksam för vissa personer. Det var av denne regimkritiker som David Nazarov fick passbilden på den åtalades vän/uppdragsgivare som visades för den åtalade tidigare under rättegången, berättar han. Den bilden fanns bland de passbilder som hade med attentatet i Turkiet att göra, säger han.

15:48, 26 November 2015

Lotta Löfgren: På målsägandebiträdet Johan Rainers fråga om hur det går till att skaffa pass i Uzbekistan berättar sedan David Nazarov att det ofta tar lång tid, flera månader, men att den som har rätt kontakter hos myndigheterna eller släktingar där kan få det snabbt.

15:59, 26 November 2015

Lotta Löfgren: Nu verkar parterna nöjda med förhören och har inga fler frågor och domaren går igenom personalia, den åtalades personakt och bakgrundsbeskrivning. Förhandlingen avslutas för dagen och i morgon kl. 10 ska parterna hålla sina slutanföranden.Tack för i dag från Östersunds Tingsrätt!

16:06, 26 November 2015

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".