Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Politik.

Föräldrar besvikna över skolbeslut om Fjällsta och Pilgrimstad

Publicerat onsdag 2 december 2015 kl 16.19
Förälder: Det känns oerhört tragiskt
(5:17 min)
Svart på Fjällsta förskola
Förskolan i Fjällsta är en av många skolor som kommunstyrelsen vill lägga ner. Foto: Marcus Frånberg

Föräldragruppen för skolsituationen i Fjällsta och Pilgrimstad är besviken över att även kommunstyrelsen vill lägga ner skolorna.

Under onsdagen tog politikerna i kommunstyrelsen beslut om att lägga ner skolorna i Pilgrimstad och Fjällsta och att flytta verksamheten till Gällö skola.

Föräldragruppen för skolsituationen i Fjällsta och Pilgrimstad har kämpat länge för att få behålla skolorna.

– Det känns oerhört tragiskt. Beslutet slår väldigt hårt mot oss och många familjer, säger Karin Gudemo Grahnlöf.

Det är ekonomiska skäl bakom det här kan ni förstå dom?

– Ja vi har hela tiden varit eniga om att något behöver göras. Och vi har varit eniga om att en av dom här tre skolorna borde läggas ner för att få en bättre verksamhet och bättre ekonomi.

– Vad vi inte förstår är att dom vill lägga ner en skola som ligger i ett område där det finns tillväxt och möjlighet att arbeta inne i Östersund. Vi har förståelse för kommunens problematik men vi tycker deras lösning är fel, säger hon.

Föräldragruppen har gjort en undersökning om hur föräldrarna kommer att agera om skolorna läggs ned.

– Det är mindre än tio procent som har Gällö som alternativ. Av dom säger 88 procent att barnen kommer välja en friskola om en sådan startar. Dryga 40 procent vill sätta barnen i en skola i annan kommun och nästan 40 procent av barnfamiljerna funderar på att flytta från Bräcke kommun. Det är drastiska följder som det här beslutet kommer att få, säger hon.

Föräldragruppen har skickat sammanställningen till alla politiker och även haft informationsmöte.

Kommunstyrelsens beslut skickas nu vidare till kommunfullmäktige som ska ta det slutgilitiga beslutet i mitten av december om skolornas framtid.

– Vi hoppas och vi kommer att bearbeta för att få ett annat beslut i fullmäktige. Men det här var ett hårt beslut på vägen i det jobb vi gör, säger Karin Gydemo Grahnlöf från föräldragruppen för skolsituationen i Fjällsta och Pilgrimstad.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".