Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mat

Duka fram för härligt adventsmingel

Publicerat tisdag 8 december 2015 kl 07.29
Anna-Karin Lagerström: Det ska finnas något för alla
(9:26 min)
adventsfika
Anna-Karin Lagerström bjuder på adventsfika. Foto: Fredrik Alverland/Sveriges Radio.

Mästerkocken Anna-Karin Lagerström bjuder på sina adventsfavoriter, både för den hungrige och den sötsugne.

Crostini med ostkräm och renstek

Skiva baguette och stek  i smör.

Skiva 2 lökar och blanda med 1 msk mjöl. Rosta i 2 dl rapsolja, låt rinna av på papper.

Blanda rökt renstek, persilja, salt och peppar med färskost.

Lägg upp på blandning på stekt bröd, garnera med lökringarna och rödkål.

 

Dadlar

Baconlinda dadlar med bacon och stek.

 

Cheesecake med pepparkaksbotten och ädelost

Botten: Blanda 24 smulade pepparkakor med 50 g smör

Fyllning: Blanda 300 g ädelost, 2 dl créme fraiche och 3 gelatinblad.

Garnera med färska fikon.

 

Rostade nötter

250 g blandasde nötter, blandas med:

2 msk vatten, 2 tsk farinsockar, 1 tsk ingefära, 1 krm cayennepeppar och 1 tsk salt.

Rosta i ugn på 175 grader i cirka 15 minuter.

 

Pottost

Kör ostkanter, smör, ädelost, ½ dl grädde i matberedaren. Krydda med kummin och lite brännvin. Låt stå och mogna i något dygn.


Saffranssmörbullar med pärlsocker

Fyllning
150g rumsvarmt smör
1 1/2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Deg
1/2g saffran + 1 tsk strösocker
50g jäst
3dl fingervarm mjölk
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk kardemummakärnor, mortlade
1 krm salt
3 ägg
225g smör, rumsvarmt
12-14 dl vetemjöl

Dekorering
1 ägg
Pärlsocker

GÖR SÅ HÄR
1. Fyllning: Blanda ihop smör, florsocker och vaniljsocker till fyllningen i en skål. Klicka ut ca. 30 små högar på en tallrik och ställ den i frysen i cirka 1 timme.

2. Mortla saffran och strösocker. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen löser sig. Tillsätt saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca. 45 minuter.

3. Knåda igenom degen och dela den i cirka 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem i aluminiumformar och ställ dem på en plåt.

4. Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Låt bullarna jäsa i cirka 25 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7-9 minuter. Låt dem svalna på ett galler. 


Anna-Karins tips om mer innehåll till buffén

Saffranbiscotti

Citrussallad gjord på fikon, citrus, granatäpple, honung och citrussaft.

Lingonpanacotta

Kola och knäck

Pepparkakor med chokladtryffel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".