Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Arbetsmarknad

Svårt för nyanlända personer att få jobb

Publicerat onsdag 9 december 2015 kl 10.42
Arbetsförmedlingen: Kan vara en kombination av utbildningsnivå och språk
(0:40 min)
Arbetsförmedlingen 2

Det är tufft för utomeuropeiskt födda personer med låg utbildning att ta sig in på arbetsmarknaden i länet.

 

Arbetsförmedlingen har gjort en arbetsmarknadsundersökning bland drygt 300 privata och offentliga arbetsgivare i länet, som visar att två av tre offentliga arbetsgivare i Jämtlands län har svårt att få tag på arbetskraft när de ska rekrytera personal.

Arbetsgivare inom offentliga sektorn har särskilt svårt att hitta personal.

Största andelen av de arbetslösa är de som saknar gymnasieutbildning, tätt följda av utomeuropeiskt födda. De sistnämnda, som endast har förgymnasial utbildning, är också den grupp arbetslösa som ökar mest i länet.

– Det kan bero på en kombination av utbildningsnivå och språk. Många arbetsgivare är rädda att testa att anställa en person som inte kan svenska, säger Sebastian Petterson, verksamhetsansvarig för arbetsförmedlingen i Jämtland. 

– Hälften har gymnasial utbildning, en fjärdedel i länet har akademisk utbildning och en tredje del har högst nioårig grundskola, säger han.

Nästa år väntas arbetslösheten stiga tillfälligt för att sedan åter sjunka och landa på 7,1 procent av arbetskraften 2016, eller motsvarande strax under 4 400 personer.

Största andelen av de arbetslösa är de som saknar gymnasieutbildning, tätt följda av utomeuropeiskt födda. De sistnämnda, som endast har förgymnasial utbildning, är också den grupp arbetslösa som ökar mest i länet.

Bor de dessutom i Ragunda, Bräcke och Strömsund har de störst svårighet att ta sig in på arbetsmarknaden.

– Den framtida arbetskrafts- och kompetensförsörjningen är en utmaning för alla parter i länet. Den rådande åldersstrukturen gör att färre ska försörja fler, säger Maria Salomonsson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".