Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Allergi

Lunchrestauranger känner inte till Livsmedelverkets krav

Publicerat måndag 14 december 2015 kl 06.00
Livsmedelsverket: Restaurangen lever farligt
(4:22 min)
Kvinna i restaurang Östersund.
Jag har inte sett den listan tidigare säger restaurangansvariga Nathalie Wikströmpå en lunchrestaurang i centrala Östersund. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio

Många lunchrestauranger har bristande koll på Livsmedelsverkets krav kring allergiframkallande ingredienser.

Få lunchrestauranger har koll på alla de 14 ingredienser som Livsmedelsverket sedan ett år tillbaka kräver att de ska ha. Några känner inte till Livsmedelsverkets lista överhuvudtaget.

– Nej jag har inte sett den än, servitrisen Nathalie Wikström på en lunchrestaurang i centrala Östersund.

De vanligare, som gluten, ägg, laktos och nötter säger man sig ha lärt sig hantera.

Men de lite ovanligare, som svaveldioxid och lupin, är det många som inte kan garantera att de inte finns i maten.

– Nu när jag kollar på din lista. Svaveldioxid och lupin är väl kanske inte något som man har koll på hur mycket, men jag tror inte att det är någon större risk, säger kocken Johan Axelsson på Clarion i centrala Östersund.

Men enligt Lena Wallin på Livsmedelsverket har inte kocken bra koll om han inte känner till även de ovanligare allergenerna på listan.

– Den kocken och restaurangen lever väldigt farligt, säger hon.


Regler som restauranger ska ha koll på

Från den 13 december 2014 är alla som säljer och serverar mat och måltider skyldiga att kunna informera om maten innehåller någon ingrediens från "allergenlistan".

Du kan få informationen muntligen eller skriftligen. Om informationen är muntlig ska det finnas en upplysning om att informationen finns att få.

Allergenlistan med 14 ingredienser/livsmedelsgrupper som orsakar flest allvarliga överkänslighetsreaktioner:

Spannmål, som innehåller gluten (det vill säga vete, råg, korn, havre, spelt (dinkel), khorasanvete, eller korsningar mellan dem)

Kräftdjur

Ägg

Fisk

Jordnötter

Sojabönor

Mjölk och mjölkprodukter (inklusive laktos)

Nötter, det vill säga mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel, makadamianöt/Queenslandsnöt

Selleri

Senap

Sesamfrön

Svaveldioxid och sulfit i koncentrationer på mer än 10 mg/kg eller 10 mg/liter

Lupin

Blötdjur (snäckor, musslor och bläckfisk)


Källa: Livsmedelsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".