Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Allergi

Länets kommuner dåliga på koll av nya allergiregler

Publicerat onsdag 16 december 2015 kl 06.00
Miljö- och byggchef: Det här fanns inte med i planen i år
(3:24 min)
Två personer vid ett matbord.
På den restaurang där Rikard Strid basar har inte Strömsunds kommun informerat om Livsmedelsverkets nya krav. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio

Bara två av åtta kommuner i länet har genomfört kontroller på att restauranger följer Livsmedelsverkets nya riktlinjer om allergier.

P4 Jämtlands granskning har visat att få lunchrestauranger har kontroll på alla de 14 ingredienser som Livsmedelsverket sedan ett år tillbaka kräver att de ska ha.

Det är upp till kommunernas miljöskyddsenheter att kontrollera om restaurangerna har koll på de allergena ämnena eller inte.

Lunchrestaurangen i Folkets hus i Strömsund har inte fått någon information eller besök överhuvudtaget, konstaterar kocken Rikard Strid.

– Det har vi inte. Under det här året jag har jobbat här har vi inte haft någon kontroll av sådant här, säger han.

I Strömsunds kommun har man bara informerat om det nya regelverket i år, på cirka hälften av kommunens restauranger. Först nästa år kommer man att påbörja sina kontroller.

– Vi har en politiskt fastställd kontrollplan som vi följer. När den som var för 2015 skrevs var inte det här med riktigt, säger miljö- och byggchef Anders Bergman.

I år har merparten av livsmedelskontrollanterna runtom i länet lagt krutet på att informera. Det är bara i Krokom å Östersund som restauranger har fått avvikelser rapporterade.

I Bräcke kommun har varken information eller kontroller genomförts överhuvudtaget.

Lena Wallin på Livsmedelsverket förvånas över att inte fler kommuner rapporterat in avvikelser, i de fall restaurangerna inte följt de nya regelverket.

– När restaurangerna informeras förväntar man sig att de ska följa den. Gör de inte det då är det ju allvarligt. Då kan de inte skylla på att de inte känner till lagstiftningen och då är det en avvikelse.


Regler som restauranger ska ha koll på

Från den 13 december 2014 är alla som säljer och serverar mat och måltider skyldiga att kunna informera om maten innehåller någon ingrediens från "allergenlistan".

Du kan få informationen muntligen eller skriftligen. Om informationen är muntlig ska det finnas en upplysning om att informationen finns att få.

Allergenlistan med 14 ingredienser/livsmedelsgrupper som orsakar flest allvarliga överkänslighetsreaktioner:

Spannmål, som innehåller gluten (det vill säga vete, råg, korn, havre, spelt (dinkel), khorasanvete, eller korsningar mellan dem)

Kräftdjur

Ägg

Fisk

Jordnötter

Sojabönor

Mjölk och mjölkprodukter (inklusive laktos)

Nötter, det vill säga mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel, makadamianöt/Queenslandsnöt

Selleri

Senap

Sesamfrön

Svaveldioxid och sulfit i koncentrationer på mer än 10 mg/kg eller 10 mg/liter

Lupin

Blötdjur (snäckor, musslor och bläckfisk)


Källa: Livsmedelsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".