Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Terrängfordon

Hjälmtvång införs för skoteråkare från årsskiftet

Uppdaterat måndag 21 december 2015 kl 09.14
Publicerat måndag 21 december 2015 kl 06.14
Oskar Linqvist: De flesta som åker skoter har hjälm
(4:00 min)
Snöskoter
Många turister väljer snöskotern. Arkivbild. FOTO: JANERIK HENRIKSSON / TT

Den 1 januari 2016 införs krav på att den som färdas med terrängskoter ska använda skyddshjälm.

Vad tycker du om hjälmkrav/tvång på terrängfordon? Varför är det bra/dåligt? Kommentera gärna! Eller ring insänd insändartelefonen 063-13 06 00 och säg din mening!


I fredags fick Transportstyrelsen beskedet av regeringen om att hjälmtvånget ska införas.

Målet är att minska risken för allvarliga skador på förare och passagerare. En undersökning som gjorts vid Norrlands universitetssjukhus visade att 37 procent av de som omkom vid skoterolyckor hade avlidit av skallskador.

Det har länge krävts skyddshjälm för den som kör motorcykel eller moped (oavsett om motorcykeln har två, tre eller fyra hjul). Nu införs motsvarande krav för den som kör terränghjuling, snöskoter eller den nya traktor b, om karosseri saknas.

Skälet till att det införs hjälmkrav är att mildra de allvarliga skadorna på förare och passagerare vid färd med terrängskoter. En terrängskoter kan vara både snöskoter och terränghjuling (så kallad fyrhjuling).

– Hjälmkrav för snöskoter och fyrhjuling är något som vi har rekommenderat under många år och som branschen också är positiva till. Det känns bra att reglerna införs, säger Olof Stenlund på Transportstyrelsen.

De som ska övervaka den nya lagen är ännu ovetande.

Polisens länsvakthavande befäl i Jämtland på måndagsmorgonen, Magnus Hamstig, har inte hört någonting om att en ny lag ska övervakas från och med årsskiftet.

– Jag kan se att exempelvis Finland har hjälmkrav för terrängfordon sedan flera år tillbaka, men har inte hört fått någon information om det här ännu, säger han.

Regeländringarna införs efter att regeringen har fattat beslut om ändringar i trafikförordningen den 10 december 2015. Förordningen (SFS 2015: 929) utkom från tryck den 18 december.

Transportstyrelsen har samtidigt fått mandat att meddela föreskrifter om ytterligare undantag från kravet att använda skyddshjälm, utöver de allmänna undantag som redan finns idag.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".