Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fest

Så sabrerar du skumpan

Publicerat torsdag 31 december 2015 kl 09.52
Ann Svensson: Det var Napoleon som började
(7:44 min)
sabrering, avklippt flaskhals
Frida Eriksson provade sabrering i morgonstudion.

Den som vill ställa till med ett riktigt shownummer ikväll kan plocka fram ett svärd och sabrera flaskan. Sommelier Ann Svensson berättar hur.

Sommelier Ann Svenssons bästa tips för att lyckas med sabrering:

- Flaskan måste vara ordentligt kyld.
- Den måste innehålla alkohol för rätt tryck.
- Vira in flaskan i en handduk så du inte skadar dig på eventuellt glassplitter.
- Håll flaskan i 40 graders vinkel.
- Sabrera med baksidan av sabeln/knivens egg.
- Följ flaskans form och försök träffa där flaskhalsen är som smalast.
- Ta inte i för kung och fosterland. Lagom hårt är måttet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".