Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Trots minskning – fortfarande skrivs för mycket antibiotika ut

Publicerat söndag 3 januari 2016 kl 09.48
"Absolut nödvändigt att vi får ner mängden antibiotika"
(1:36 min)
Medicin. Olika slags tabletter i doseringsskålar. Foto: Jessica Gow / SCANPIX

Antibiotikaanvändningen har minskat i alla landsting i landet de senaste åren. Men fortfarande har inget landsting nått ner till de nivåer landstingen har som mål.

Landstingens mål är att högst 250 recept antibiotika per tusen invånare ska skrivas ut varje år. Det målet har funnits sedan slutet av 90-talet.

Ännu så länge är det inget landsting som nått dit, men det märks en tydlig minskning i alla landsting. I landet som helhet har användningen under de här åren gått från 392 ner till 328 recept per tusen invånare och år.

Det visar siffror från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

– Jag tycker att vi fortsätter åt rätt håll. Jag tror att det här är absolut nödvändigt att vi får ner mängden antibiotika i befolkningen för att det är det som driver på antibiotikaresistens-utvecklingen, säger Hans Fredlund, ordförande i landstingens "Stramanätverk" som arbetar för en rationell antibiotikabehandling och mot ökad antibiotikaresistens.

– Vi lär oss under åren som går vad det är som vi kan undvika antibiotika till, när man blir frisk lika bra utan antibiotika, säger Hans Fredlund.

Orsaken till att man vill få ner antibiotika-användningen är att inte bakterier ska bli resistenta, alltså motståndskraftiga mot antibiotika.

Detta eftersom det är viktigt att kunna använda antibiotika när den verkligen behövs, exempelvis vid allvarliga sjukdomar och svåra operationer.

– Det påverkar hela den moderna utvecklingen av vården, där vi kan bota cancersjukdomar, vi kan göra avancerade operationer, vi kan rädda små barn till livet som föds för tidigt. I alla de här situationerna och några till så krävs det effektiv antibiotika och blir bakterierna resistenta så får vi en ökad sjuklighet och vi får en ökad dödlighet framöver och det är det vi vill undvika, säger Hans Fredlund.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".