Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Utbildning

Volontärer i Åre hissar svenska språket

Publicerat torsdag 7 januari 2016 kl 08.00
Projektledare: Språket är en förutsättning
(7:35 min)
Elias Hamidi asylsökande från Afganstan nu boende i Åre och Per Holmlöv, pedagog från Järpen.
Elias Hamidi från Afganistan, asylsökande i Åre tycker att kursen är mycket bra och att undervsning i svenska är avgörande. Per Holmlöv med lång erfarenhet av pedagogik tror på människans kraft och är en av många volontärer som undervisar svenska språket. Foto: Marcus Frånberg.

När det offentliga Sverige inte räcker till vaknar civilsamhället, bland annat vad det gäller undervisning. Ett nytt utbildningspaket tillsammans med ideellt arbete ger nysvenskar i Åre fart framåt.

I Åre kommun finns det mellan 800 och 900 asylsökande varav merparten på en förläggning mellan Undersåker och Åre. Långa väntetider på besked från Migrationsverket om asylbeslut eller på de fyra sista siffrorna i personnumret ökar oron och tristessen.

Undervisning i svenska får bara de under 18 år, något som ytterligare ökar på frustrationen. Men bland annat i Åre griper det så kallade civilsamhället in med stöd på olika sätt.

- Det är ett jättestort problem att det inte finns språkundervisning, säger språkläraren och läromedelsförfattaren Marie Rödemark från Järpen.

- Jag är bra på läromedel och kan därför bidra med det. Jag gör därför ett lättanvänt kursmaterial som är fritt att använda för alla, säger hon.

Det handlar om att kunna lära enklare fraser på sitt eget språk samtidigt som texten finns på svenska. Dessutom finns fraserna inlästa av Marie Rödemark så rätt uttal går att höra.
Materialet går att använda helt själv, i grupp eller i lektionsform och det är gratis att ta del av.

I Åre kommun finns en välkomstgrupp som stöttar asylsökande på olika sätt. Det är cirka 50 aktiva volontärer där en del jobbar med språkprojektet Sprint, som betyder språk och introduktion. Allt i samarbete med Svenska kyrkan, Vuxenskolan och Röda korset.

Ett tjugotal engelsktalande asylsökande som bor på flyktingboendet i Åre träffas nu en gång i veckan för att läsa in sig på studiematerialet. Därefter håller de kurser i sina respektive språkgrupper på förläggningen.

- Man kan säga att vi lär en lärare eller tränare på det här viset säger Per Holmlöv som är volontär, pensionerad pedagog och projektledare för Sprint, språk och introduktion. 

- Jag har lovat kursdeltagarna att någon gång i maj ska de kunna säga, sju sjösjuka sjömän, inte så lätt för till exempel en arabisktalande person, säger Per med ett leende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".