Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skola

Ökad säkerhet på gymnasieskolor i länet

Uppdaterat fredag 8 januari 2016 kl 09.28
Publicerat torsdag 7 januari 2016 kl 05.38
Håkan Karlsson: Personal och elever ska inte behöva vara rädda
(3:16 min)
Skolkorridor. Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT

Efter skolattacken i Trollhättan stärker nu Jämtlands gymnasieförbund säkerheten på alla sina gymnasieskolor i länet för att hindra att obehöriga kommer in.

På Jämtlands gymnasium Wargentin anställs dessutom extra personal som ska fokusera på säkerheten.

– Vi har som andra reagerat på det som hänt i Trollhättan och vi ser att det finns en risk mot vår verksamhet, säger Håkan Karlsson, biträdande förbundschef på Jämtlands gymnasieförbund.

Vilka säkerhetsåtgärder kommer ni vidta?

– Vi måste bli bättre på att identifiera de som inte har här att göra. Vi ska också se till att anställa skolvärdar som rör sig bland eleverna och som har mer koll på vad som händer, säger han.

En extra skolvärd kommer att anställas på länets största gymnasieskola, Jämtlands gymnasium Wargentin i Östersund. Håkan Karlsson berättar att det är en stor arbetsplats med cirka 1 800 elever och att det är inte lätt att känna igen alla elever och personal.

Vad ställs det för krav på denna person?

– Det ska vara en person som ska ha lätt att kunna prata och vara med ungdomarna. Det är inte bara att det finns hot mot skolan, det försiggår andra saker som vi inte vill ha i våra lokaler som handel med droger och annat. Det är viktigt att ha en dialog med eleverna, säger han.

– Sen får vi fundera om vi kan ta ytterligare steg. Vi vet att det finns gymnasieskolor som går mer mot id-kontroller, säger han.

Det var i oktober förra året som en maskerad man med svärd och kniv tog sig in på en skola i Trollhättan och tog livet av en 17-årig elev, en lärare och en elevassistent.

Flera skolor i Sverige höjer nu säkerheten med låsta dörrar, vakter och id-kontroller. Men än är inte dessa åtgärder aktuella på gymnasieskolorna i länet.

– Vi har provat en gång tidigare. Det fungerade jättebra så länge inte någon elev glömde sitt id-kort. Då kom dom inte åt att äta, låna böcker eller andra utrymmen. Det är baksidan av det här, säger Håkan Karlsson.

På Jämtlands gymnasium Wargentin i Östersund kommer polisen även att fortsätta och göra regelbundna besök.

– Vi hoppas vi kan fortsätta med det. Polisen kommer gärna till oss och fikar och träffar ungdomarna. Det är bra att vi kan ha en bra dialog så att vi tillsammans kan reda ut vad som händer, säger han.

I dagsläget finns inga hot riktade mot någon gymnasieskola i länet.

– Varken personal eller elever ska behöva vara rädda. Det som hände i Trollhättan får oss alla att fundera över vad som är nästa grej som kan hända? Kan det hända här? Det är därför vi måste se över hur vi kan hantera en sådan situation, säger Håkan Karlsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".