Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Jordbruk

Försenat stöd skapar frustration hos bönder

Publicerat onsdag 13 januari 2016 kl 14.17
Gunnar Eriksson: Det är med magknip man funderar på hur länge vi ska vänta
(3:19 min)
Gunnar Eriksson och Liza Lidvall med ett av deras cirka 340 nötkreatur.
1 av 3
Ovissheten om när stödet kommer skapar oro för Gunnar Eriksson och Liza Lidvall. Foto: Filip Kruse/Sveriges Radio
Stenrike gård vid Hosjön.
2 av 3
Stenrike gård vid Hosjön. Foto: Filip Kruse/Sveriges Radio
Gunnar Eriksson och Liza Lidvall bland djuren.
3 av 3
Gunnar Eriksson och Liza Lidvall bland djuren. Foto: Filip Kruse/Sveriges Radio

26 500 bönder runt om i Sverige väntar på att få stödpengar utbetalade från Jordbruksverket. Några av dem är Liza Lidvall och Gunnar Eriksson i Bräcke.

Stenrike gård ligger vackert inbäddat i snö, i sluttningarna ner mot Hosjön. Gunnar Eriksson och Liza Lidvall är mitt uppe i att snöröja vägarna och gårdsplan. Deras gård har cirka 340 nötkreatur och omfattar 200 hektar mark. Lisa och Gunnar är några av alla de bönder som väntar på att stöden från Jordbruksverket ska betalas ut.

– Om det går längre så får vi kanske begära förskott från slakterier eller liknande. Men man löser det på något sätt. Jag skulle gärna se mer hjälp från politiskt håll, till exempel påtryckningar på Jordbruksverket. Jag tror inte andra företag skulle acceptera att pengarna man ska få i sin verksamhet frysas inne på grund att man byter datasystem eller något sånt, säger Liza Lidvall.

IT-krångel bakom

Hittills har Liza Lidvall och Gunnar Eriksson fått ut 93 000 kronor av stödet för 2015. Men flera av de andra stöden, sammanlagt mellan 800 000 och 900 000 kronor, väntar de fortfarande på. Anledningarna till situationen är flera. Beslut om jordbrukspolitikens utformning har dröjt och krångel med nya IT-system hos Jordbruksverket har fått utbetalningarna att försenas ytterligare. Det skapar en situation som på sikt inte är hållbar, menar Gunnar Eriksson.

– Det går inte att hålla på såhär i längden. Det är med magknip man funderar på hur länge vi måste vänta. Och hur länge klarar vi egentligen att driva gården utan att få de här pengarna som vi verkligen behöver?

Pengar i vår

Stöden som Stenrike gård får är bland annat gårdstöd, kompensationsstöd, förgröningsstöd, stöd till unga bönder och nötkreatursstöd. Det som betalats ut hittills är 75 procent av det sistnämnda. Vad gäller kompensationsstödet, som finns till för att stötta bönder som verkar i områden där det är svårare att driva jordbruk, så kommer den större delen i vår, säger Ingrid Gunnarsson, vid Jämtlands länsstyrelses jordbruksenhet.

– Kompensationsstödet har sedan i höstas varit planerat att betalas ut under första kvartalet 2016 och det kommer det också göra. Planen ligger nu att det kommer betalas ut en delbetatalning, vilket innebär 85 procent av stödet, i början av mars och sedan kommer resten av stödet under oktober och november.

Det har tidigare varit lite olika bud om när pengarna ska betalas ut. Hur tillförlitlig är den här prognosen att det blir mars?

– Nu är vi närmare mars än vad vi var när planen sattes för hela höstens utbetalningar så jag hoppas och tror att det är mars som gäller nu. Både Jordbruksverket och alla länsstyrelser jobbar för fullt för att det ska bli så, säger Ingrid Gunnarsson.

Mer information om jordbruksstödet finns på Jordbruksverkets hemsida.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".