Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kommunledning

Fem av åtta kommunchefer bor i Östersund

Publicerat torsdag 14 januari 2016 kl 05.05
Richard Högström Åre: Viktigare att fokusera på regionen
(3:13 min)
Man frammför en dörr.
"Jag tror symbolfrågan snarare är regionen. Vi ska ju kunna bo och arbeta i regionen. Det tror jag är viktigare än att man sitter och fokuserar på en kommun", säger Richard Högström kommunchef i Åre. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio

Bara två av kommuncheferna i Jämtlands län är folkbokförda i de kommuner de jobbar i. Merparten bor i Östersund.


(Ladda om sidan om inte grafiken syns.)

Flera kommuner i Jämtlands län går miste om hundratusentals kronor i skatteintäkter varje åt för att kommunchefen är bosatt i en annan kommun.

I Åre kommun har man under många år jobbat för att få säsongsanställda att skriva sig i kommunen.

Men kommunchef Richard Högström bor i Östersund, och han tycker inte att det är en viktig symbolfråga var kommunchefen är bosatt.

– Jag tror symbolfrågan snarare är regionen. Vi ska ju kunna bo och arbeta i regionen. Det tror jag är viktigare än att man sitter och fokuserar på en kommun, säger han.

Fem av åtta av länets kommunchefer är skrivna i Östersunds kommun.

Håkan Litzell i Ragunda är folkbokförd i Sundsvalls kommun, men han vill inte svara på frågor om det. Utan hänvisar till att det är en privatsak som han kommit överens med kommunpolitikerna om när han anställdes.

Men Anders Andersson, som basar i Strömsund förklarar varför han valt att bo i Östersund.

– Det var ett val vi gjorde 2005 när försvaret lades ner och jag slutade i försvaret. Då var det bra att bo kvar i Östersund med hänsyn till barnens skolgång, säger han.

I Åre har man under många års tid jobbat hårt med att få säsongsanställda inom turistnäringen att skriva sig i kommunen.

Det är ett sätt att få mer pengar till kommunen, menar Richard Högström, som själv betalar drygt 200 000 kronor i kommunalskatt i Östersund varje år.

– Bor man i kommunen ska man ju vara skriven i kommunen, säger han.

Men vice versa. Du jobbar i kommunen men bor på annan ort. Hur kommer det sig?

– Det är främst sociala skäl. Jag har familj i skolåldern, i slutet på skolåldern, som ska gå klart skolan först. Det har jag varit klar och tydlig med när jag anställdes. I dagsläget är det inte aktuellt.

På ett nationellt plan diskuteras det att det finns en storstadsnorm. Att mycket, både offentliga verksamheter och även företag flockar sig på några få platser i Sverige. Är det inte lite samma sak i länet? Att Östersund drar till sig - i det här fallet höga tjänstemän. Vore det inte viktigt att ni gick ett steg före?

– Ja där det är möjligt tycker jag att man ska göra det. Men har man sociala skäl som till exempel jag har. Då är det inte så jävla enkelt. Det är inte så enkelt att bryta upp barnen. Då prioriterar jag mina barn före det.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".