Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hälsoskydd

Förening förbjuds leverera dricksvatten till skola

Uppdaterat fredag 15 januari 2016 kl 10.37
Publicerat fredag 15 januari 2016 kl 09.55
Kranvatten i glas. Vattenkran. Foto Fredrik Sandberg / SCANPIX
Foto Fredrik Sandberg/TT

Ångsta VA-förening förbjuds av Östersunds kommun att leverera dricksvatten till Ångsta skola, föräldrakooperativet Trollmax och asylboendet på Ångstagården.

Beslutet har fattats av kommunens miljö- och samhällsnämnd.

Anledningen är att det under en längre tid har varit kvalitetsproblem med dricksvattnet från föreningen.

Nu kommer kommunen att leverera dricksvatten till de berörda fram till dess att VA-föreningen utreder var problemen beror på och åtgärdar dem.

De återkommande kvalitetsproblemen är att vattnet har onormal grumlighet, avvikande färg och lukt, samt flouridhalt över gränsvärdet för otjänligt.

Eftersom det varit upprepade problem och att vattnet dricks av barn, som ses som en särskilt känslig grupp, har Östersunds kommun beslutat att kräva att föreningen åtgärdar problemen.

De måste utreda vad problemen beror på, se till att vattnet uppfyller gällande kvalitetskrav och ordna en mikrobiologisk barriär.

Vattnet går fortfarande att använda till rengörning, disk och att duscha i, men ska inte drickas eller användas i mat.

– Vi kör ut vatten i 200-literstankar för dricksvatten och matlagning. För övrig förbrukning kan man ju fortsätta använda kranvattnet, säger Jenny Haapala, kvalitets- och miljöchef vid Östersund vatten, till P4 Jämtland.

Det är ovanligt att kommunen på det här viset försörjer andra än kommunens egna vattenanläggningar med vatten i tank säger hon, men i just Ångsta har det skett tidigare i höstas när vattnet under en period var starkt grumlat.

– Just nu kan vi lösa dricksvattenleveranserna dit i egen regi. I förlängningen kan det bli fråga om att leja in någon som sköter det, säger Jenny Haapala.Fakta vattenkvalitet

Vad innebär hög grumlighet och färg?

Turbiditet är ett mått på vattnets grumlighet och kan utgöras av organiskt eller oorganiskt material. Även vattnets färg påverkas av organiskt (humus) eller oorganiskt material (ofta järn). En onormal ökning av turbiditeten eller färg kan innebära ökad risk för vattenburen smitta och mikrobiologisk tillväxt. (Fakta: Livsmedelsverket)

Vad innebär lukt?

Svag lukt indikerar någon form av påverkan på vattnet och bör alltid utredas.
(Fakta: Livsmedelsverket)

Vad är Fluorid?

Fluor (F) är ett naturligt grundämne som finns i berggrunden. Det förekommer aldrig fritt utan är i naturen alltid bundet till viss mineral, och då oftast som fluorid. I områden där berggrunden innehåller fluorid får vattnet från bergborrade brunnar alltid ett visst innehåll av detta ämne.

Måttliga halter fluorid har en positiv effekt på tandhälsan eftersom det ger ett skydd mot karies. Däremot är det viktigt att inte ha för höga halter fluorid. För höga halter fluorid kan istället leda till sämre tandhälsa. Livsmedelsverkets gränsvärde för fluorid i dricksvattnet ligger på 1,5 mg per liter. Framför allt små barn bör skyddas mot högt intag av fluorid. (Fakta: Svenskt vatten)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".