Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ekonomi

Regionens underskott har bromsats upp

Publicerat tisdag 19 januari 2016 kl 17.42
Regionråd: Den negativa spiralen är bruten
(3:56 min)
Ann-Marie Johansson,(s) Regionstyrelsens ordförande och Christer Siwertsson ( m) Oppositionsråd
Ann-Marie Johansson,(s) Regionstyrelsens ordförande och Christer Siwertsson ( m) Oppositionsråd Foto:Anneli Johansson/Sveriges radio

Region Jämtland Härjedalens rekordstora underskott blev något lägre än beräknat. Det stod klart när regionstyrelsen sammanträtt i dag.

Underskottet landar på 238,6 miljoner kronor för 2015, i stället för beräknade 265 miljoner kronor.

Och nu är den nedåtgående trenden bruten, tror förste vice regionrådet, Moderaten Christer Siwertsson.

– Vi har fortfarande ett stort underskott. Men den negativa spiralen som gått nedåt är bruten. Underskottet är något mindre än vi trodde att det skulle bli. På så vis känns det bra. Det är en stor uppgift nu att få undan det här men vi är fast beslutna om att det ska gå, säger han.

Vad beror det här stora underskottet på?

– En faktor är att vi är ett stort län, men vi har få invånare och vi har blivit färre. Vi har ett lågt skattuttag. Det gör att vi inte får in de skatter vi skulle behöva.

– Samtidigt ökar kostnaderna i sjukvården. Då gäller det att vi får ihop det trots att vi har problem. Men jag är helt övertygad om att vi kommer komma till ett annat läge, säger Christer Siwertsson (m), vice regionsråd.

Hur ska ni lösa det här underskottet?

– Vi har redan 2015 tagit en rad åtgärder som kommer att börja ge resultat. Vi kommer också att behöva hitta fler åtgärder. Det krävs ett omfattande och ständigt pågående arbete att arbeta så smart som möjligt för att komma till en ekonomi i balans, säger Ann-Marie Johansson (s), regionstyrelsens ordförande.

Vad är det för åtgärder?

– Vilka åtgärder det blir är inte klart än. Men det ligger ett uppdrag på förvaltningen att ständigt komma med förslag och idéer på vad vi kan göra för att komma ned till en ekonomi i balans, säger hon.

Kommer ni klara det här?

– Det kommer vi att göra. Men vi gör det inte på ett år utan det kommer ta ett par år. Det gäller att vi är återhållsamma den här tiden och att vi tittar på hur vi kan arbeta smartare för att hitta det mest kostnadseffektiva sättet att driva en bra och säker sjukvård för våra medborgare, säger Ann-marie Johansson (s), regionstyrelsens ordförande.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".