Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mat

Syriska influenser i matlagningen

Publicerat tisdag 12 april 2016 kl 09.31
Helena Appelqvist: De använder citron med stort C
(5:16 min)
Helena Appelqvist
Helena Appelqvist öppnade sitt hem för en barnfamilj som flytt kriget i Syrien.

Mästerkocken Helena Appelqvist öppnade sitt hem för en barnfamilj som flytt kriget i Syrien och fick samtidigt en ny matkultur att inspireras av. 

När Helena Appelqvist med familj träffade en barnfamilj från Syrien på Grytans flyktingförläggning, hade familjen fått uppehållstillstånd och skulle flytta från Östersund. Men de var ledsna över att behöva lämna staden så Helena tog ett beslut.

– Jag hade chansen att ge hopp till en familj och medmänniska så de fick flytta in hos oss.

I två månader har de båda familjerna bott tillsammans och det har gjort avtryck, både i hjärtat och i köket. Familjerna kom överens om ett rullande matlagningsschema.

– Vi lagade middag fem dagar i veckan och de lagade middag två dagar i veckan.

Den Syriska matlagningen kännetecknas bland annat enligt Helena av rejält med syra i maten.

– Jag använder citron med litet c. De använder Citron med stort C.

Hon har också tagit med sig turkisk yoghurt som komplement till smör på brödet, kryddsorten sju kryddor och en ny favoriträtt till fredagsmyset: Shawarma.

–Vi har fått vänner för livet, säger Helena Appelqvist.

Shawarma

INGREDIENSER:
1 kg kycklingfilé.
1 påse ca 60 gr shawarma krydda (finns att köpa på special affärer)*/**
2 Vitlöksklyftor
Vitpepper o salt
6 Kardemumma hel i skal
1/2 dl vinäger
1/2 dl vin
1 dl majsolja

Att steka i andra omgången när du skurit kycklingen: Smör
*Kyckling Shawarmakrydda: Koriander, spiskummin, peppar, kanel, ingefära, kryddnejlika, sumak, citronsyra och tandorimasala

Gör shawarma så här:

  1. Blanda allt ingredienser och låt dem stå i kylskåpet till nästa dag.
  2. Låt kycklingen rinna av något och spar såsen.
  3. Stek kycklingen i en stekpanna
  4. Skär sen kycklingen i tunna strimlor.
  5. Smält smöret i en kastrull och häll i kycklingstrimlorna och stek dem 5 minuter. Häll sedan på såsen (och lite vatten om du känner den behöver till vattnet ) och låt sjuda tills kycklingen är perfekt för dig
  6. Sedan är det bara att börja fylla tortilla med sås, kyckling, sambal olek, ost och cornichoner, rulla och  doppa enligt ovan.
    Dela på två och pressa/laga i våffeljärnet.
    Skära upp i små rullar.

Farmor Toballs kryddmix, (sju sorters kryddor)
2 skedar Svartpeppar
5 skedar Vitpeppar
5 Muskotnötter
1,5 sked Kanel
1 sked Kardemumma
1 sked Kryddnejlika
1 sked Ingefära, torkad
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".