Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Matlagning

Matdamer skapar jobb för nysvenskar

Publicerat fredag 15 april 2016 kl 13.53
Karin Melinder: Vi pratar svenska för att förstå varandra
(10 min)
Matdamerna Nafisa Igala och Karin Melinder
1 av 4
Nafisa Igala och Karin Melinder lagar lunch tillsammans i Hackås sockenstuge. Foto: Agneta Nilsson SR jämtland
Matdamerna i full fart i köket på sockenstugan i Hackås Foto: Agneta Nilsson SR Jämtland
2 av 4
Matdamerna i full fart i köket på sockenstugan i Hackås Foto: Agneta Nilsson SR Jämtland
Taubit Mohamed Foto: Agneta Nilsson SR Jämtland
3 av 4
Taubit Mohamed Foto: Agneta Nilsson SR Jämtland
Nafisa Igala, Svenstavik jobbar för Matdamerna. Foto: Agneta Nilsson SR Jämtland
4 av 4
Nafisa Igala, Svenstavik jobbar för Matdamerna. Foto: Agneta Nilsson SR Jämtland

Matdamerna kallar de sig när de samlas och lagar lunch i sockenstugan i Hackås. Matlagningen som började som ett projekt, men har blivit till fasta jobb.

Varje onsdag och torsdag samlas de, ibland i Svenstakyrkan i Svenstavik, ibland i sockenstugan i Hackås, för att laga mat och sälja lunch. Idag är det Dehab Brhane från Eritrea, Nafisa Igala och Taubit Mohamed Salah från Somalia som har kommit hit. I köket spelas somalisk musik på hög nivå, och bruten svenska blandas med somaliska och glada skratt.

Lite på sidan om står Karin Melinder, som är initiativtagare till Matdamerna, och håller ett öga på allt.

-Jag fick höra att flera av de kvinnor som kommit hit, både kan, och tycker om att laga mat. Så jag gick via Arbetsförmedlingen och fick ett par damer att börja som praktikanter i mitt företag, som jag hade då, berättar Karin.

Idag är Karin pensionär, och Matdamerna har blivit mera ett företag än en praktikantverksamhet. Varje onsdag och torsdag lagar man mat, och serverar lunch. Karin hoppas på att deltagarna, som idag är anställda av henne, ska bli mer och mer självgående, för att en dag kunna ta över verksamheten helt själva.

Matdamernas maträtter

Pakora är friterade snacks, som huvudsakligen görs av potatis som friteras. Vanliga i Afganistan.

Sambusa är friterade degknyten med olika fyllningar, antingen med nötkött och lök, eller vegetariska med lök, bönor och andra grönsaker. Vanliga i Somalia och Afganistan.

Injera är ett traditionellt etiopiskt/eritrianskt och somaliskt pannkaksliknande tunnbröd. Injera äts i stort sett dagligen till exempelvis kött- eller grönsaksröra. Injera består av mjöl, vatten, olja och salt.

Falafel är vanligt i Mellanöstern. Den består av friterade bollar gjorda i huvudsak av kikärter, lök,färsk persilja och/eller korianderblad och kryddor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".