Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Legionella

Äldreboende i Östersund legionellasaneras

Publicerat tisdag 19 april 2016 kl 22.00
Folkhälsomyndigheten: Handdukstorkar kan orsaka legionellautbrott
(0:40 min)
Man i en ett rum vid en handdukstork.
1 av 2
En av alla 56 handdukstorkar på Björkbacka serviceboende som nu ska tas bort. Underhållsingenjör Bosse Löfvenberg ansvarar för projektet. Foto: Fredrik Vestberg
tre platsdunkar
2 av 2
I 13 års tid har man pumpat in en blandning av saltsyra och natriumklorit i vattnet för att förebygga att legionellabakterier utvecklas. Foto: Fredrik Vestberg

Vanliga handdukstorkar kan sprida livsfarliga bakterier. Därför ska nu Björkbacka serviceboende i Östersund legionellasaneras.

Alla 56 handdukstorkar i lägenheterna ska bort, eftersom risken finns för legionellatillväxt i det stillastående vattnet.

På Björkbacka serviceboende upptäcktes problem med legionellbakterier i vattnet redan för 13 år sedan. Hittills har man haft en tillfällig lösning då kemikalier pumpats in i vattnet.

Stor sannolikhet att det just var handdukstorkarna som var problemet.

Anledningen till att handdukstorkarna byts ut nu är att kommunens nya vattenrening med uv-filter sägs göra att inga nya legionellabakterier kommer in i systemet, enligt fastighetschef Jörgen Svensson.

– Riskfaktorerna är borta nu när vatten har satt in sitt uv-filter och då bygger vi bort de här nu. Då kan vi hålla en bra temperatur och då ska inte legionella kunna växa, säger han.

Handdukstorkar gör att varmvattnet kyls ner och blir en grogrund för legionellabakterier.

Just handdukstorkar som är kopplade till varmvattensystemet är ett stort problem och har lett till att folk insjuknat enligt utredare Michael Ressner på Folkhälsomyndigheten.

– Ja det har det gjort. Där det med stor sannolikhet var just handukstorkarna som var problemet. Att det överhuvudtaget fanns legionella i varmvattensystemet, säger han.  


Legionella

  • En bakterie som kan orsaka två typer av sjukdomar, legionärsjuka och pontiacfeber. Bakterien förekommer naturligt i jord, sjöar och vattendrag.
  • De senaste 10 åren har det registrerats 100-150 fall per år varav 50-70% av dessa är smittade i Sverige. Internationella undersökningar visar på att mellan 5 och 30 procent av de legionärssjuka dör av sin sjukdom.
  • Bakterierna kan överleva i temperaturintervallet 0-50°C. Det är hög risk att legionellabakterier växer till om vattenomsättningen i vattenledningar är låg och temperaturen är mellan 20 och 45°C.
  • Legionärssjuka och pontiacfeber smittar genom att man andas in vattenaerosoler som innehåller legionellabakterier till exempel i duschar och bubbelpooler där det finns risk för bildning av vattenaerosoler.
  • För att förhindra att bakterierna växter till är drift och underhåll av vattensystem viktiga. Det är viktigt att ta bort reservoarer med stillastående vatten och rensa systemet från blindledningar där temperaturen är gynnsam för tillväxt.


Källa: Folkhälsomyndigheten


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".