Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mat

Mästerkocken slår ett slag för fläskfilén

Publicerat onsdag 20 april 2016 kl 11.09
Anna Karin Lagerström: En räddare i nöden
(9:21 min)
Anna Karin Lagerström
Anna Karin Lagerström

Styckdetaljer som filé har länge fått stå i bakgrunden när långkok tagit mycket plats på matscenen. Därför vill vår mästerkock slå ett slag för fläskfilén.

Mästerkocken Anna-Karin Lagerström bjuder den här veckan på många olika varianter på fläskfilé.

Börja med att steka centimetertjocka slantar av fläskfilé. Kom ihåg: het panna och stek lite åt gången.

Prova sedan den stekta med dessa olika såsvarianter i stekpannan:

- Créme fraiche, kalvfond, sambal oelek, soys, honung och lime.

- Sweet chili, balsamvinäger, kalvfond, whiskey, tomatpuré, gul lök och vatten.

- Grädde, kalvfond, dijonsenap, dragon, honung och citron.

- Créme fraiche, Lök, champinjoner, vitlök, röd pesto, oliver, soltorkade tomater och basilika.

Eller, testa någon av dessa kalla såser till:

- Tonfisk (konserv), gräddfil, kapris, röd lök, citron och buljong.

- Bryn vitlök och riven morot. Låt svalna och tillsätt créme fraiche och kummin.

Helstekt värmer du fläskfilén till 70 grader - använd stektermometer.

Prova exempelvis att skära ett snitt längs filén och gör den gorgonzolaspäckad med champinjoner och potatis.

Eller skär upp kall helstekt fläskfilé och blanda med vitlök, chili, soya, balsamicovinäger, olivolja och bladspenat. Perfekt för vårens första picknick.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".