Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Tjernobyl

Tjernobylkatastrofen påverkar fortfarande renägare i Jämtland

Publicerat söndag 24 april 2016 kl 22.00
Renägare: Det skapade mycket oro
(5:59 min)
Man som lastar skotersläde med renfoder.
1 av 2
"Det här är ingenting som vi vill hålla på med", säger Thorbjörn Åhrén ordförande i Raedtievaerie sameby. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
man som lastar hör på skoterkälke
2 av 2
Ann-Christin och Thorbjörn Åhrén Raedtievaerie sameby. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio

För renägare i norra Jämtland är konsekvenserna efter Tjernobylolyckan fortfarande en del av vardagen. I Raedtievaerie sameby i Frostviken mäts cesiumhalten i djur och bete flera gånger per år.

Raedtievaerie sameby är en av tolv samebyar i landet, som än i dag påverkas av olyckan.

Framförallt var det förvirring som präglade de första veckorna och månaderna efter katastrofen. Från myndigheter och bland de som drabbades.

– Hysterin som blev då vidden av katastrofen uppdagades. Framförallt på hösten för vår del. Vi satt ju i möten och den ene sa si och den andre sa så. Det var ju ingen som visste något, säger Thorbjörn Åhrén, ordförande i Raedtievaerie sameby.

Från början sattes gränsvärdet för kött, fisk och bär till 300 becquerel per kilo, men höjdes snart till 1 500 becquerel per kilo.

Vi har fortfarande full provtagning.

Totalt har rennäringen tagit emot över 630 miljoner kronor genom åren i statliga stödinsatser till följd av Tjernobyl. Första året efter katastrofen tvingades till exempel drygt 73 000 renar slaktas och kasseras.

De samebyar vars betesmarker ännu inte är helt friklassade får årligen statligt stöd för att tidigarelägga slakt och för att kunna stödutfodra renar så att cesiumhalterna i köttet sjunker under gränsvärdet.

– Vi har fortfarande full provtagning på all avsalu ren, som går till slakterierna. Så när vi skiljer på hösten och ska slakta så är det ju provtagning som gäller, säger Thorbjörn Åhrén.

I dag finns det ingen studier som kan påvisa något samband mellan ökat antal cancerfall som följd av Tjernobylkatastrofen. Men Livsmedelsverkets gränsvärden står fast, det är 1 500 becquerel per kilo kött, fisk eller bär som gäller vid försäljning.

Det lär dröja länge innan det radioaktiva nedfallet är borta ur våra marker och renägarna i Frostviken kan sluta stödutfodra sina renar, det konstaterar Birgitta Åman professor i renskötsel vid Sveriges lantbruksuniversitet.

– Om man har ett område där det trillade ner 100 000 becquerel per kvadratmeter. Då är det 50 000 becquerel nu fast en del ligger ganska långt ner i jorden. Om 30 år till är det 25 000, säger hon.

– Det som nu kan orsaka problem ibland är svamp, för de har hyfer långt ner i marken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".