Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#rättvistäckning

Fast telefoni monteras ner i Östersunds kommun och fjällen

Publicerat måndag 2 maj 2016 kl 06.00
Björn Berg Telia: Mobil lösning är ofta bättre
(3:38 min)
Björn Berg, Telia
1 av 2
"En koppartråd är, framförallt med tanke på åldern på tråden och stationen, ett sämre alternativ än vad en mobil lösning kan vara för kunden", Björn Berg, Informationschef Telia. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Man framför hotell
2 av 2
"Man kommer ju igenom till slut, men rätt vad det är så kanske det bryter i fall man står och pratar med någon. Så det är ju lite halvknaggligt", säger Jeremias Brantholm, turistföretagare Borgafjäll. Foto: Fredrik Vestberg

Telia har investerat stort i att uppgradera mobilnätet och den första vintersäsongen med utbyggt 4G-nät på flera orter länet är nu till ända. Därför går man nu vidare och monterar ner den fasta telefonin på bred front.

Turistföretagaren Jeremias Brantholm i Borgafjäll är en av dem som snart blir av med sin fasta telefon och har blivit erbjuden en mobil lösning.

Han tycker att mobiltäckningen blivit bättre, men långt ifrån perfekt.

– Man kommer ju igenom till slut, men rätt vad det är så kanske det bryter i fall man står och pratar med någon. Så det är ju lite halvknaggligt, säger han.

Under påsken förra året kraschade mobiltelenätet i Borgafjäll och låg nere i tre dagar. Det slapp man i år, konstaterar Teliasoneras informationschef Björn Berg.

– Då hade man ett mobilnät i princip att prata på och surfa på. Nu har man tre stycken parallella nät, säger han.

Men fortfarande bryts det och det kan vara svårt att komma ut. Hur kommer det sig?

– Det kan jag inte svara på exakt. Där får man nog titta på varje fall individuellt.

Men enligt Telia är det tillräckligt bra för att man ska gå vidare med att montera ner de fasta telefonnätet via kopparledningar. Telestationerna i bland annat Borgafjäll, Rajastrand och Svanavattnet monteras ner redan i augusti i år.

Även i Östersund kommer det rivas ner ledningar i maj nästa år. Till en början är det 13 stationer, bland annat i Lillsjöhögen, Singsjön och på Norderön som packas ihop.

Det kommer i flera fall ersättas av mobila lösningar.

– En koppartråd är, framförallt med tanke på åldern på tråden och stationen, ett sämre alternativ än vad en mobil lösning kan vara för kunden, säger Björn Berg. 

För de som har dålig mottagning lovar nu Telia att de ska sätta upp en låda på väggen hos kunden med en yttre antenn som kopplas upp till närmsta mobilmast.

Telestationer i Östersunds kommun som plockas ner maj 2017

FJÄLLANDET
FJÄL
GÄLE
HUSÅS
JÄMTLANDS NYBY
KYRKÅS
LABBGÅRD
LOCKNE
LILLSJÖHÖGEN
NORDERÅSEN
NORDERÖ
SINGSJÖN
ÖRÅN

Källa: telia.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".