Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Idag ska omdiskuterade vapendirektivet upp för beslut

Publicerat måndag 9 maj 2016 kl 09.07
Bodil Valero (MP) om vapendirektivet
(1:46 min)
Bodil Valero, EU-parlamentariker (MP))
Bodil Valero, EU-parlamentariker (MP)) Foto: Fredrik Hjerling

Idag ska ett av två utskott i Europaparlamentet fatta beslut om ett nytt vapendirektiv, som innebär hårdare vapenkrav för jägare och sportskyttar.

Det är ett nytt vapendirektiv som det ena av utskotten ska diskutera. Föredragare i utskottet är EU-parlamentarikern Bodil Valero (MP). Hon tror inte att det nya vapendirektivet kommer att slå så hårt mot landets jägare som jägarorganisationerna fruktar.

Ett av förslagen var att stoppa handeln på distans alltså via internet eller postorder beställa vapen, där har Bodil Valero ett lugnande besked.

– Jag tror att vi kommer, åtminstone från vårt utskott, hitta en modell att den svenska modellen kommer att kunna bestå, säger hon.

Jägare och sportskyttar har fruktat att någon form av förbud skulle införas mot att använda halvautomatiska vapen med magasin.

– Jag tror inte det kommer att bli lika långtgående som kommissionens förslag. Vi måste vänta in att kommissionen kommer med ett för förslag som bygger på tekniska kriterier, inte bara på utseende, säger Bodil Valero.

Det finns även ett förslag på att vapenlicenser ska tidsbegränsas och att en omprövning ska ske tillexempel vart tionde år.

– Vi har inte gått in så mycket på det, det är det andra utskottet. Jag, tror att det i förhållande till den svenska modellen kan bli förändringar, säger Bodil Valero.

Det är terrorattackerna i Paris som gjorde att nya vapendirektiv fick högsta prioritet. Att det idag finns en del militärvapen av typen AK4 i svenska hem, visserligen med patronlägeslås, om de säger Bodil Valero:

– Allt det som ingår i totalförsvaret ska undantas från detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".