Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mat

Så tar du vara på nässlorna

Publicerat tisdag 10 maj 2016 kl 09.51
Helena Appelqvist: Gör ogräset till din vän!
(6:29 min)
Helena Appelqvist
Helena Appelqvist bjuder på nässlor i studion

Helena Appelqvist fullkomligt lyser när hon får dra på sig trädgårdshandskarna, plocka fram saxen och bege sig ut i trädgården för obligatorisk nässeljakt. 

– Gör ogräset till din vän, och ät upp dem! skrattar mästerkocken Helena Appelqvist och syftar på brännässlan som växer som bäst under hennes vinbärsbuske.

Nässelsoppa, pesto, i gratäng, i bröd och i smoothien. Det många förknippar med plågsamt trädgårdsarbete passar Helena på att använda så mycket hon kan. 

Nässlorna förvälls eller torkas till ett pulver som går att använda i frukostmüslin, pajdeg, eller smoothie.

– Det går att ersätta nässlor med allt som innehåller spenat eller grönkål.


Helenas nässelpesto
Ca 50 gram solrosfrön
Ca 75 gram grovriven ost, parmesan, Västerbotten eller lagrad prästost
Drygt 0,5 dl olja av sort du tycker om
1-2 vitlöksklyftor, fint riven
En 1/2 kruka basilika
1 dl förvällda nässlor
salt

Smaka av med ev mera salt, basilika, vitlök och eller ost som du tycker blir bäst. Häll eventuellt på med mera olja om du vill ha peston lösare.

Fyll en burka och se till att täcka peston med ett lager av olja så håller peston längre. Alternativt lägg burken upp och ner men se till att locket är ordentligt stängt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".