Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Östersunds kommun

Schemamiss blir miljonsmäll för kommunen

Publicerat måndag 16 maj 2016 kl 05.00
Teamchef: Beklagligt att man tappat förtroendet för ledningen
(2:21 min)
Kvinna framför osd
"Det är naturligtvis beklagligt att man tappat förtroendet för ledningen", säger teamchef Lena Hellberg vid Östersunds kommun. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio

En schemamiss på Östersunds kommuns HVB-hem har gjort att personalen jobbat för mycket i åtta månader. En miss som kommer att kosta kommunen nästan en miljon kronor.

– Det är beklagligt det som har inträffat och vi är tacksamma för att det har uppmärksammats och vi har kommit fram till en lösning, säger teamchef Lena Hellberg på ung integration vid Östersunds kommun. 

Redan i augusti förra året uppmärksammade Lena Hellberg att antalet utlagda timmar inte verkade stämma. Då hon planerade schemat för det första av sju HVB-hem. Men när hon vände sig till kommunens personalavdelning fick hon till svar att det var en bugg i systemet.

Kvalificerad övertid ska betalas ut till alla

Vilket gjorde att hon lade ut 19 timmar för mycket på en tioveckors period för alla anställda. Felet följde med när övriga boenden öppnades under hösten.

I januari upptäckte en anställd problemet. Att de dröjt ända tills nu innan de åtgärdats förklarar Lena Hellberg med att många parter har varit inblandade.

– Vi har fått använda oss av många olika instanser i det här. Det är många personer som fått titta både på systemet och på verksamhetsunderlagen. Därför har det tagit väldigt lång tid. 

Nu ska felet vara åtgärdat å man har kommit överens med facket om att betala ut kvalificerad övertid till alla, till en kostnad på drygt 800 000 kronor.

Personal som P4 Jämtland pratat med säger att det här har påverkat förtroendet för ledningen. Hur ska ni göra för att återuppbygga det?

–  Det är beklagligt att man tappat förtroendet för ledningen naturligtvis, säger Lena Hellberg.

– Det vi kanske måste bli bättre på är i så fall att informera under tiden vi arbetar med saken, så att de hela tiden får kontinuerliga uppgifter. Det får vi ta tillbaks till oss och fundera på hur vi kan bli bättre på gången i det här. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".