Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mat

Helena lägger rabarber på rabarbern

Publicerat onsdag 18 maj 2016 kl 12.51
Helena Appelqvist
Helena Appelqvist

Här är recepten på olika skapelser av rabarber, som Helena Appelqvist pratade om under tisdagsmorgonen.

Rabarbern - en härlig grönsak som just nu växer så det knakar. Vanligast är den att använda i efterrätter så som paj, kaka eller kräm. Med sin underbara syra så förhöjer den många olika rätter och drycker.

 Det finns nära på hundra olika sorter och för den nyfikne så tillhör rabarber slideväxter och är därmed släkt med ängssyra.

– Jag börjar nästan alltid säsongen med en klassisk smulpaj gjord på ett smul av cirkaa 150 gram smör, 1,5  deciliter havregryn, cirka 1,5 deciliter  mjöl, och cirka 1 deciliter nöt-frö-mandel-blandning med pyttelite socker. Smulet strös över en ugnsform med rabarber, socker och lite potatismjöl, säger Helena Appelqvist. 

Saft på rabarber är inte bara läskande utan även gott att använda i drinkar där du behöver syrlig sockerlag.

Rårörd rabarbersaft 2,6 liter hett vatten 2 kg rabarber i bitar ca 0,5 cm bitar 30 gr citronsyra 1 citron i bitar 750 gr -1  kg socker (smaka hur sur rabarbern är) (atamon, ½ tsk /liter saft)

Blanda allt utom socker i en stor bunke. Låt stå i kylen i 1-3 dygn. Sila blandningen. Rör i sockret tills det har smält. Smaka av ev med mera socker.

Rabarbersaft i Saftmaja 2 kg rabarber i bitar, ca 1 cm bitar 750gr-1 kg socker (smaka hur sur rabarbern är) 30 gr citronsyra

(atamon, ½ tsk /liter saft)

Koka upp vatten i Saftmajans botten. Häll i rabarbern och sedan sockret i Saftmajan och ånga fram saften.

Töm av allt i en stor kastrull och smaka av med socker.  Häll i citronsyra och blanda väl.

Nu kan du göra super goda mojito (myntadrinkar), goda carnita grytor och så klart dricka sommarens läskande saft!

Mojito är så fantastiskt läskande med mynta, bubbelvatten, lite koncentrerad rabarbersaft och en skiva citron, med eller utan ljus rom lika gott beroende av tillfället.

Små rabarberbitar i sockerlag att lägga på en efterrätt, matig sallad eller wok gör vilken rätt som helst ett syrligt lyft. Du  gör det genom att koka upp 1 dl vatten och 1 dl socker. Smaksätt om du vill med stjärnanis, kardemumma, kanel, chili  eller någon god pepparsort. Lägg sedan i skivad späd röd rabarber några minuter. Ta upp ur sockerlagen och låt kallna.

Att ugnsbaka rabarber med smör och lite socker (hur mycket beror på hur syrlig raberbern är) ger också ett gott tillbehör till en varmrätt. Ca  5 min i 175 graders ugn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".