Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Bräcke kommun

Fallfärdig damm oroar inför fiskepremiär i Gimån

Publicerat fredag 27 maj 2016 kl 06.00
Fiskare: Vi är rädda att dammen rasar
(3:26 min)
Långränndammen
1 av 2
Fiskevårdsföreningen larmar om att Långränndammen i Gimån när som helst kan rämna och skada fiskare som står nedströms. Foto: Länsstyrelsen
Långränndammen
2 av 2
Långränndammen Foto: Länsstyrelsen i Jämtland

Runt 800 dammar i länet är övergivna och utgör en potentiell fara för människa och natur. En av dem är långränndammen i Gimån, som gör fiskare oroliga inför helgens premiär.

Långränndammen är en flottningsdamm i Bräcke kommun, som enligt fiskevårdsföreningen i övre Gimån byggdes på 1930-talet. På 1970-talet togs den ur bruk och var enligt länsstyrelsen redan då i dåligt skick.

Fiskevårdsföreningen larmar nu om att den när som helst kan rämna och skada fiskare som står nedströms. 

Vi har ju premiär på lördag och känner att vi måste varna för det här. Dammen ser inte alls bra ut. Det är frustrerande att det inte har åtgärdats, säger Ernst Åslund, ordförande i övre Gimåns fiskevårdsområde. 


Den är i ett så pass dåligt skick att den absolut bör tas bort.

Malin Bernhardsson länsstyrelsens vattenenhet delar uppfattningen om att dammen bör rivas.

– Den är i ett så pass dåligt skick att den absolut bör tas bort, säger hon.

Fiskevårdsföreningen har i decennier försökt få dammen riven, men det har varit ett omöjligt uppdrag eftersom ingen hittat någon ägare. Men i våras gav efterforskningarna resultat då man med hjälp av länsstyrelsen hittade ett dokument från ett kommunfullmäktigesammanträde 1976. Där tar Bräcke kommun på sig ansvaret för dammen.

Kommunen vill också riva dammen, men eftersom den är belägen på en samfällighet där kommunen bara är en av flera fastighetsägare har frågan ännu inte fått en lösning.

– Det finns vissa intressen av att bevara delar av dammen, så vi försöker lösa det här, säger Malin Bernhardsson.

Enligt länsstyrelsen finns det runt 800 dammar som kan betecknas som övergivna eller herrelösa i länet.

– Det kan ju alltid hända saker när gamla träkonstruktioner ger vika, men oftast är de så små att det blir inte så stora konsekvenser av det, säger Malin Bernhardsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".