Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kyrkans resor

Biskopen kritisk mot kyrkans utlandsresor

Publicerat tisdag 31 maj 2016 kl 11.10
Biskopen Eva Nordung Byström: Så ska det inte gå till
(2:27 min)
Kyrkan i Liden vid Indalsälven. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
Kyrkan i Liden vid Indalsälven. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR

Kyrkopolitiker och anställda inom Härnösands stift har sedan 2010 åkt på personalresor till utlandet för drygt 2,4 miljoner kronor. Det har till viss del varit nöjesresor.

Är det rimligt att representanter från Svenska Kyrkan åker utomlands för miljontals kronor? Vad tänker du? Kommentera!

Svenska Kyrkan, som är Sveriges största medlemsorganisation, och som till största delen finansieras av de 6,2 miljoner medlemmarna genom den så kallade kyrkoavgiften, gör resor till utlandet för miljontals kronor.

Inom Härnösands stift, alltså Västernorrlands län och Jämtlands län, har man från 2010 och fram till idag gjort resor för drygt 2,4 miljoner kronor.

Ett exempel i Västernorrland är från år 2013, då tretton politiker och en kyrkoherde från Timrå församling åkte till Berlin. Syftet med resan var att man ”behövde komma bort och kunna prata ostört”. Församlingen har inte kunnat presentera något program för resan och inga restaurangbesök verkar ha bokförts. Resan kostade sammanlagt 163 670 kronor.

– Så här ska det inte gå till. Skatteverket har sina regler som alla måste följa, säger Eva Nordung Byström, biskop i Härnösands stift. 

– Varje arbetsgivare inom Svenska kyrkan ska ha en policy för resor och de ska man följa. 

Varför tror du att man inte har gjort det i de här fallen?

– Det kan jag inte svara på. Antingen saknas kompetensen eller så saknas viljan. Det senaste är minst lika dåligt som det första, säger hon. 

Det här handlar till viss del om nöjesresor, hur ser du på det?

– Så ska man inte göra. Naturligtvis tillhör en viss personalvård i vårt arbetsgivarskap precis som på andra arbetsplatser, men en vi har de regler som vi har. Är det så att man gör det för nöjes skull så ska man förmånsbeskattas för det, men jag känner inte till hur det ser ut i de här fallen, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".